Κόσμος Δευτέρα 21/02/2022, 21:13
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Μακρά λίστα κατηγοριών προς Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Μακρά λίστα κατηγοριών προς Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται ξανά σε σημείο καμπής. Εξήγησε ότι η Ουκρανία αποτέλεσε θεμελιώδες κομμάτι της ρωσικής ιστορίας, ενώ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του σημείωσε ότι η ανατολικη Ουκρανία είναι αρχαία ρωσικά εδάφη. Συνέχισε λέγοντας ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Επίσης, σημείωσε ότι η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, ο οποίος παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

Έπειτα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως είναι έτοιμος να δείξει τι σημαίνει γνήσια απο-κομμουνικοποίηση.

Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 έβαλε τη Ρωσία σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ ουσιαστικά διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία συμπεριφέρθηκε προς τη Ρωσία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε περίπου 250 δισ. δολάρια, η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έκλεψε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στο παρελθόν και χρησιμοποίησε την ενέργεια, ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία. Αποκήρυξαν όλα αυτά τα πράγματα που ένωναν τους δύο λαούς, δήλωσε ο Πούτιν, διαμαρτυρόμενος μεταξύ άλλων για την άνοδο των «νεο-ναζί» στην Ουκρανία.

Ο ίδιος κατέληξε ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση μίας γνήσιας κρατικής υπόστασης. Παράλληλα, τόνισε, οι ουκρανικές αρχές «μολύνθηκαν» από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Ελλείψει μίας γνήσιας κρατικής υπόστασης, η Ουκρανία όφειλε να βασιστεί στη βοήθεια ξένων κρατών, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ. Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι στην πυρκαγιά στην Οδησσό το 2014, ενώ έπειτα σημείωσε ότι η διαχείριση της Ουκρανίας από ξένες δυνάμεις επηρεάζει σε κάθε επίπεδο τις αρχές.

Οι «κενές» υποσχέσεις των δυτικών δυνάμεων συνοδεύτηκαν με την άνθιση της διαφθοράς, την αύξηση της φτώχειας και τη δημιουργία μίας βιομηχανίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, τόνισε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Η Ουκρανία είναι μία αμερικανική αποικία, που λειτουργεί σαν «μαριονέτα», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραματικά. «Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι τα πυρηνικά όπλα σημαίνουν ουσιαστικά προετοιμασία για επίθεση στη Ρωσία. Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ουκρανία έχει την τεχνογνωσία των σοβιετικών πυρηνικών, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει «πλημμυρίσει» με όπλα από τη Δύση.

Χωρίς καμία ντροπή, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα «θέατρο πολέμου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του. Τα αμερικανικά drone παρακολουθούν συνεχώς τη Ρωσία, υποστήριξε ο ίδιος, και δήλωσε πως όλα αυτά ουσιαστικά οδηγούν σε ταχεία διοχέτευση στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Παράλληλα, δήλωσε, το ουκρανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της Ουκρανίας. Η εισαγωγή της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι ευθεία απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, σημείωσε και συνέχισε ότι τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ουσιαστικά δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Ενώ είχαν διαβεβαιώσει τη Ρωσία, ότι δεν θα επεκταθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν υποστήριξε ότι εν τέλει συνέβη ακριβώς το αντίθετο. «Είδαμε πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ πρόσφατα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζοται μία τόσο μεγάλη χώρα όσο η Ρωσία στο ΝΑΤΟ. «Γιατί να μας κάνουν εχθρούς», αναρωτήθηκε.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι υποδομές του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στα ρωσικά σύνορα, ενώ επίσης σημείωσε ότι το ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει προαποφασιστεί. Συνεπώς, κατέληξε, το ενδεχόμενο μίας αιφνίδιας επίθεσης εναντίον της Ρωσίας θα αυξηθεί σημαντικά εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ανέκαθεν υποστήριζε την επίλυση των προβλημάτων διά της διπλωματικής οδού, σημείωσε ο Πούτιν, και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αγνόησε τις ανησυχίες της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ, όμως, σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια ρότα και η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ με αυτή την κίνηση. Εξάλλου, σημείωσε, οι ρωσικες προτάσεις ασφαλείας απορρίφθηκαν.

Η Δύση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε περίπτωση, για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το ζήτημα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πούτιν. Εξ ου και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιβάλει αντίποινα: η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαχία και τις εθνικές της αξίες, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές αρχές δηλώνουν επανειλημμένως ότι δεν θέλουν να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία όσον αφορά την ανατολικη Ουκρανία. «Πόσο ακόμη μπορούμε να αντέξουμε όλα αυτά» διερωτήθηκε.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε ότι για όλους αυτούς τους λόγους, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί αμέσως. Για τον λόγο αυτό κάλεσε το ρωσικό κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση.

Προηγουμένως το ρωσικό πρακτορείο είχε δημοσιεύσει πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε ήδη ανακοινώσει προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουελ Μακρόν και τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς ότι θα αναγνωρίσει τις περιοχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Επικείμενη αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο – Με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News