Κόσμος Δευτέρα 21/02/2022, 07:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παράθυρο στη διπλωματία με συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Ουκρανία: Παράθυρο στη διπλωματία με συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε, επί της αρχής, να υπάρξει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία. 

Οι συνομιλίες, που ήταν μία πρόταση της Γαλλίας, θα πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 

Η συνάντηση θα μπορούσε να δώσει μία διπλωματική λύση σε μία από τις χειρότερες γεωπολιτικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την στρατιωτική επέμβαση, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Υπολογίζουν ότι  Ρωσία έχει συγκεντρώσει 190.000 στρατιώτες στην περιοχή -μεταξύ αυτών και δυνάμεις αυτονομιστών στην Αν. Ουκρανία. 

Η πρόταση της γαλλικής πλευράς για συνομιλίες ανακοινώθηκε έπειτα από δύο τηλεφωνήματα που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Πούτιν, συνολικής διάρκειας τριών ωρών. 

Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και ήρθε έπειτα από 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία του Μακρόν με τον Μπάιντεν. 

Οι λεπτομέρειες της πιθανής συνάντησης θα συζητηθούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μπ. Τζόνσον: Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945

Ουκρανικό: Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Μακρόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News