Κόσμος Σάββατο 12/02/2022, 13:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την πρεσβεία στο Κίεβο – Εντολή για απομάκρυνση

Ρωσία – Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «αδειάζουν» την πρεσβεία στο Κίεβο – Εντολή για απομάκρυνση

Εντολή προς το -μη απαραίτητο- προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο να εγκαταλείψει την Ουκρανία έδωσαν οι ΗΠΑ, εν μέσω των ανησυχιών για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. 

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του State Department σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας» ανέφεραν στο Twitter οι αμερικανικές αρχές. 

Την ίδια ώρα, και ενώ τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και περισσότερο, η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Εντός της ημέρας αναμένεται και ο νέος κύκλος επικοινωνίας μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και μεταξύ του Ρώσου πρόεδρου και του Εμανουέλ Μακρόν. 

Το τελευταίο 24ωρο τα σενάρια περί ρωσικής εισβολής εντάθηκαν, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η ρωσική πλευρά, όπως συνηθίζει, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση, αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται και λίγο πριν τη συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν. 

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων». 

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία 

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων.  

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση περί εισβολής στην Ουκρανία.  

Η Μόσχα, πάντως, αρνείται τα παραπάνω, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το σενάριο του πολέμου φοβίζει – Sell off σε μετοχές, άλμα σε αργό

Αν. Μπλίνκεν: Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία

Λύθηκε η απορία: Γιατί Μακρόν και Πούτιν κάθισαν σε απόσταση 6 μέτρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News