Κόσμος Τρίτη 15/12/2020, 13:40
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Ευρώπη οδεύει προς έγκριση του εμβολίου στις 23/12

Τι δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή

Η Ευρώπη οδεύει προς έγκριση του εμβολίου στις 23/12

Την έγκρισή του στη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού αναμένεται να δώσει στις 23 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), όπως  ανέφερε γερμανική κυβερνητική πηγή, ενώ τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου» ανέφερε συγκεκριμένα η πηγή από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη ήδη στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας τον δρόμο για εμβολιασμούς πριν από το τέλος του έτους. Σε δημοσίευμά της η Bild ανέφερε πως oι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προκειμένου το εμβόλιο να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του έως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech έως τις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων επανέλαβε ότι ο φορέας θα λάβει τις αποφάσεις του για το εμβόλιο έως τις 29 Δεκεμβρίου το αργότερο, ενώ εκπρόσωπος της BioNTech δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Αποστολή του EMA είναι να εγκρίνει τα φάρμακα στους κόλπους της Ε.Ε.. Στη συνέχεια, μετά τις συστάσεις του φορέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει την άδεια κυκλοφορίας τους.

Στις ΗΠΑ μία νοσηλεύτρια που εργάζεται στα επείγοντα περιστατικά έγινε χθες ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη χώρα, ανοίγοντας τον αγώνα δρόμου για τους εμβολιασμούς την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τις 300.000. Η έκτακτη χρήση του εμβολίου έλαβε το «πράσινο φως» των αμερικανικών αρχών την Παρασκευή και ως το τέλος της χθεσινής ημέρας δόσεις του είχαν σταλεί σχεδόν στο σύνολο των 145 κέντρων διανομής που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News