Κόσμος Δευτέρα 14/12/2020, 20:08
ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Ίσως οι χειρότεροι της πανδημίας οι επόμενοι 4 έως 6 μήνες

Μπιλ Γκέιτς: Ίσως οι χειρότεροι της πανδημίας οι επόμενοι 4 έως 6 μήνες

Αγγελιαφόρος «κακών ειδήσεων» έγινε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος «κατέβασε» τις προσδοκίες από την άφιξη του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19.

«Δυστυχώς, οι επόμενοι τέσσερις με έξι μήνες ίσως να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας. Η πρόγνωση του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας προβλέπει πάνω από 200.000 επιπλέον θανάτους» προειδοποίησε ο Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο CNN.

Και πρόσθεσε: «Εάν ακολουθήσουμε τους κανόνες, σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων».

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσδοκίες για την επίδραση του εμβολίου θα πρέπει να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα.

«Πίστευα ότι οι ΗΠΑ θα τα πήγαιναν καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε παράλληλα. «Αυτός ο ιός ίσως να γίνει πιο θανατηφόρος απ’ ό,τι ήδη είναι. Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Αλλά αυτό που μου έχει προκαλέσει έκπληξη είναι ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που έκανα πριν από πέντε χρόνια».

Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης, ότι μπορούμε να αναμένουμε τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα να ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2021, με κάποιες διακοπές.

«Ακόμα και στις αρχές του 2022, εάν δεν βοηθήσουμε άλλες χώρες να απαλλαχθούν από την ασθένεια και αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα μας, ο κίνδυνος νέας έξαρσης θα είναι υπαρκτός».

«Και, φυσικά θα υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο πλήττει την αμερικανική οικονομία με δραματικό τρόπο» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα έναρξης της διανομής του εμβολίου των Pfizer – BioNTech στις ΗΠΑ, λίγα 24ωρα μετά το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News