Κόσμος Δευτέρα 14/12/2020, 14:46
ΚΟΣΜΟΣ

Το εμβόλιο Covid-19 και το μεγάλο στοίχημα των αναποφάσιστων

Το εμβόλιο Covid-19 και το μεγάλο στοίχημα των αναποφάσιστων

Τώρα που οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν την έγκριση για την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου Covid-19, σημαίνοντας την έναρξη του εμβολιασμού, οι αρχές υγείας και οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη μία σοβαρή πρόκληση: Να πείσουν εκατομμύρια επιφυλακτικούς Αμερικανούς όπως η Κάθι Γουντ να κάνουν το εμβόλιο, υπογραμμίζει η «WSJ» σε άρθρο της.

Η 72χρονη Γουντ, κάτοικος Νεμπράσκα, εμφανίζεται σκεπτική στο να κάνει το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει οι Pfizer και BioNTech, εν μέρει εξαιτίας των ισχυρισμών που έχει διαβάσει στο Διαδίκτυο ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να μεταβάλλουν το DNA ενός ανθρώπου, έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν οι επιστήμονες. Παρότι ο σύζυγός της είναι πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο, η ίδια εκφράζει προβληματίζεται από το γεγονός ότι ήταν τόσο γρήγορη η διαδικασία ανάπτυξης και έγκρισής του από τις ρυθμιστικές αρχές. Γι’ αυτό και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην το κάνει. «Ελπίζω τα καλύτερα για εκείνους που θα το κάνουν», δηλώνει στη «WSJ».

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την Παρασκευή το εμβόλιο, επιτρέποντας την έναρξη της διανομής του και -ενδεχομένως και σήμερα- την έναρξη του εμβολιασμού. Οι αρχικές δόσεις θα πάνε στους εργαζομένους στον κλάδο υγείας και τους ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας -ομάδες που συνιστούν πληθυσμό 24 εκατομμυρίων. Οι εμβολιασμοί στον ευρύτερο πληθυσμό αναμένονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021.

Επί μήνες, οι έρευνες δείχνουν μεγάλα ποσοστά Αμερικανών που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο ή ακόμη και αρνητικοί, με τους προβληματισμούς του να κυμαίνονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις φαρμακευτικές και την κυβέρνηση μέχρι την ασφάλεια του εμβολίου Covid-19 και ενδεχόμενες παρενέργειες.

Το να κερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα στις προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου δεν εξαρτάται μόνο από την επίδρασή του, αλλά και από το εάν θα υιοθετηθεί ευρέως από την κοινή γνώμη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News