Κόσμος Τρίτη 15/12/2020, 08:03
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές πιέσεις στην Ε.Ε. για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου

Γερμανικές πιέσεις στην Ε.Ε. για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου

Πιέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ) φέρεται να ασκεί η κυβέρνηση της Γερμανίας, ζητώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης άδειας χρήσης του εμβολίου Covid-19, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε εμβολιασμούς πολιτών.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του έως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Bild».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες της επιβεβαιώνουν την ανυπομονησία που εκδήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Σπαν. «Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος. Στο μεταξύ άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και με δεδομένο ότι η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να επιβληθεί νέο lockdown στη Γερμανία από αύριο Τετάρτη, ως τουλάχιστον την 10η Ιανουαρίου.

Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News