Κόσμος Τρίτη 15/12/2020, 09:40
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: To ένα-τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτός μέτρων κρατικής στήριξης

Covid-19: To ένα-τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτός μέτρων κρατικής στήριξης

Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι -αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα-τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού- δεν διαθέτουν κάποιο κρατικά χρηματοδοτούμενο δίχτυ ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, διαπιστώνεται σε έρευνα της Οχfam, σε συνεργασία με την Development Pathways.

Παρότι οι πλούσιες χώρες διοχέτευσαν 9,8 τρισ. δολάρια στις οικονομίες τους για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων, η πλειονότητα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν αντίστοιχη προσέγγιση για τη προστασία των πολιτών και των οικονομιώντους.

Η έκθεση έκανε σύγκριση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης σε 126 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με τις αντίστοιχες δαπάνες 28 ανεπτυγμένων χωρών, διαπιστώνοντας ότι το 97% της στήριξης στις χαμηλού εισοδήματος χώρες ήταν ανεπαρκές για την κάλυψη έστω και βασικών αναγκών.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, έως και 4 δισ. πολίτες φτωχών χωρών στερούνταν κοινωνικής προστασίας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι μόλις 1,3 δισεκατομμύρια κατάφεραν να έχουν κάποιας μορφής στήριξης στη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι κυβερνήσεις των 28 πλουσίων χωρών δαπάνησαν κατά μέσο όρο 695 δολάρια για κάθε πληττόμενο από την πανδημία, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη στις χώρες μεσαίου εισοδήματος ήταν 28 δολάρια και στις χαμηλού εισοδήματος μόλις 4 δολάρια.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν δαπανήσει φέτος 11,7 τρισ. δολάρια για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας. ΕΞ αυτών, 9,8 τρισ. δολάρια δαπανήθηκαν από τις 36 πλούσιες χώρες και μόλις 42 τρισ. δολάρια από τις 59 χώρες χαμηλού εισοδήματος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News