Κόσμος Δευτέρα 14/12/2020, 21:20
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γιατί η Ιταλία «χτυπήθηκε» τόσο σκληρά από την πανδημία

Γιατί η Ιταλία «χτυπήθηκε» τόσο σκληρά από την πανδημία

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο γιατρός Μορίτσιο Καπιέλο επισκέφθηκε περισσότερους από 130 ασθενείς στο νοσοκομείο Cardarelli στη Νάπολη. Οι περισσότεροι από τα δύο-τρίτα είχαν κορωνοϊό.

Η πανδημία που έπληξε τα μέγιστα τον ιταλικό βιομηχανικό Βορρά στη διάρκεια το πρώτου κύματος σαρώνει τώρα τον ήδη εξασθενημένο ιταλικό Νότο, δοκιμάζοντας το ευάλωτο σύστημα δημόσιας υγείας. «Παρά τις προσπάθειές μας είναι αδύνατον να τους βοηθήσουμε τους ασθενείς όπως θα θέλαμε», δηλώνει ο γιατρός.  Η Καμπανία, μία περιοχή ιδιαίτερα γνωστή γύρω από τη Νάπολη, μετρούσε έως τις 15 Ιουνίου μόλις 430 θανάτους από κορωνοϊό. Τώρα, έχουν ξεπεράσει τους 2.300, καθώς o συνολικός αριθμός θανάτων έχει αυξηθεί πάνω από τους 2.300 με την Ιταλία πλέον να υποσκελίζει τη Βρετανία και να αποτελεί την χειρότερα πληγείσα χώρα της Ευρώπης. 

Η πρώτη Δυτική χώρα που επλήγει από την πανδημία του κορωνοϊού το Μάρτιο, η Ιταλία κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τώρα τίθενται νέα ερωτηματικά ως προς τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την αιφνιδιαστική αύξηση των θανάτων, σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. 

Μία από τις συνήθεις εξηγήσεις είναι ο γηράσκων πληθυσμός της Ιταλίας: μία κοινωνική διάρθρωση βάσει της οποίας οι νέοι συχνά ζουν με τους ηλικιωμένους, εκθέτοντάς τους στον ιό, ένα σύστημα με έλλειψη χρηματοδότησης και απουσία κατάλληλης προετοιμασίας και οργάνωσης. «Στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων ήταν χαμηλός, δεν προσλάβαμε περισσότερο υγειονομικό προσωπικό και δεν κάναμε καμία οργάνωση», αναφέρουν παράγοντες από τον χώρο της υγείας.  

Με βάση στοιχεία του Worldmeters, η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους από 65.000 θανάτους από τον Φεβρουάριο έναντι 64.170 θανάτων στη Βρετανία, 57.911 στη Γαλλία και 47.624 στην Ισπανία – τρεις χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν σοβαρότατα από την πανδημία. 

Η Ιταλία κατατάσσεται στην 37η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και στην τέταρτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, με 1.076 ανά ένα εκατομμύριο άτομα. Η μοναδική άλλη χώρα της Ε.Ε. που έχει υψηλότερο αριθμό θανάτων είναι το Βέλγιο, με την χειρότερη επίδοση στον κόσμο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2019, η Ιταλία έχει το γηράσκοντα πληθυσμό στην Ευρώπη, με το 22,8% να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Επίσης, είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, γύρω στα 83 έτη. Ομως, οι γιατροί αναφέρουν ότι παρότι οι Ιταλοί ζουν περισσότερα χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα υγιείς.

H ιατρική κοινότητα ευελπιστούσε ότι τα μαθήματα από το πρώτο κύμα της πανδημίας θα βοηθούσε την χώρα να περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα και τους θανάτους κατά τη δεύτερη φάση, κάτι που δεν συνέβη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στέφανο Κεντάνι, καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Η πενιχρή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας είναι ένας βασικός λόγος, με την πανδημία να εκθέτει το μέγεθος του προβλήματος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών. Μπορείς να αγοράσεις μάσκες, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό στη διεθνή αγορά, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό», λέει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το ρυθμιστικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στην Ιταλία και το οποίο περιορίζει τις δαπάνες σε υγειονομικό προσωπικό στα επίπεδα του 2004. 

Πηγή: Reuters
   
    
  
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News