Κόσμος Τετάρτη 12/01/2022, 20:49
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους ενισχύουν τα στρατιωτικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους ενισχύουν τα στρατιωτικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Κυρώσεις επέβαλε η Ουάσιγκτον σε έξι Βορειοκορεάτες, έναν Ρώσο και μία ρωσική εταιρεία υποστηρίζοντας ότι προμήθευσαν προϊόντα από τη Ρωσία και την Κίνα στα στρατιωτικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με φόντο τις εκτοξεύσεις πυραύλων που έλαβαν χώρα στη Βόρειο Κορέα τους τελευταίους μήνες, εκ των οποίων δύο έγιναν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για μία προσπάθεια διακοπής των προγραμμάτων αυτών, που ενισχύουν τις τεχνολογίες όπλων. Το υπουργείο υποστήριξε ότι σημειώθηκαν έξι εκτοξεύσεις πυραύλων από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οποίες παραβιάζουν πολλούς κανόνες της Επιτροπής Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κατηγορίες

Ο Brian Nelson, υφυπουργός αρμόδιος για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες, δήλωσε ότι στόχαστρο των κυρώσεων είναι η συνεχής χρήση των ξένων αντιπροσώπων από τη Βόρεια Κορέα για την παράνομη προμήθεια προϊόντων για όπλα.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι τελευταίες δοκιμές αποτέλεσαν ένα επιπλέον σημάδι πως η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει απαγορευμένα προγράμματα παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διπλωματία και αποχή από τα πυρηνικα».

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις απευθύνονται σε άτομα τα οποία προχώρησαν σε δραστηριότητες ή πραγματοποίησαν συναλλαγές, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής ή βοήθησαν στην παράδοσή τους. Ένα από τα άτομα που δέχθηκαν ποινές προμήθευσε εξοπλισμό τηλεπικινωνιών από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο. Ένας ακόμη προμήθευσε κράματα τιτανίου, ενώ άλλος διοχέτευσε λογισμικό και διάφορα χημικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που θέτει σε ετοιμότητα 1,2 εκατ. στρατιώτες εν καιρώ ειρήνης

Σταματάει (επιτέλους) ο μακροβιότερος πόλεμος της σύγχρονης ιστορίας

Οι ακριβοί εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί στο Αιγαίο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News