Κόσμος Δευτέρα 13/12/2021, 13:36
ΚΟΣΜΟΣ

Σταματάει (επιτέλους) ο μακροβιότερος πόλεμος της σύγχρονης ιστορίας

Σταματάει (επιτέλους) ο μακροβιότερος πόλεμος της σύγχρονης ιστορίας

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την επίσημη παύση των εχθροπραξιών στην Κορεατική Χερσόνησο, οι οποίες ξεκίνησαν το 1950 και οδήγησαν στη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών, κατέληξαν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Ο κορεατικός πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διήρκησε τυπικά τρία χρόνια (έως το 1953) και είχε ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της χερσονήσου. 

Ωστόσο, επισήμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες αρνούνταν να κηρύξουν το τέλος του. Έτσι, τεχνικά πρόκειται για τον μακροβιότερο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 71 ετών. 

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ήταν αυτός, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση, θεωρώντας ότι η επίσημη παύση των εχθροπραξιών θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων με τους άσπονδους Βορειοκορεάτες. 

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο και την κατ’ αρχήν συμφωνία, απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές της χώρας, οι οποίοι παραπέμπουν στις απαιτήσεις της Πιόνγιανγκ.  

Οι απαιτήσεις της Β. Κορέας

Η αδερφή του Βορειοκορεάτη προέδρου, Κιμ Γιο-γιονγκ, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στον καθορισμό της πολιτικής του Κιμ Γιονγκ-ουν, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν την «εχθρική στάση» εναντίον της Βόρειας Κορέας. 

Και ως «εχθρική στάση», εννοεί τα εξής:

  • Απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νότια Κορέα (ανέρχονται σε περίπου 28.500)
  • Τερματισμό της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων
  • Άρση όλων των κυρώσεων 

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ -ενώ συμφωνούν στα δύο πρώτα- εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρίτο όρο της Βόρειας Κορέας, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός, αν πρώτα η Πιόνγιανγκ δεν σταματήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. 

«Εξαιτίας αυτών, δεν μπορούμε ακόμη να κάτσουμε στο τραπέζι της συζήτησης ή να διαπραγματευτούμε τη διακήρυξη του τερματισμού του πολέμου» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος του 1950 ξεκίνησε όταν 75.000 Κομμουνιστές στρατιώτες του Βορρά πέρασαν τον 38ο παράλληλο (είχε οριστεί ως σύνορο των δύο περιοχών ) και εισήλθαν στο έδαφος της Νότιας Κορέας. 

Αμερικανοί στρατιώτες έσπευσαν σε βοήθεια των Νοτιοκορεατών, ενώ οι Βορειοκορεάτες είχαν την στήριξη της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το αιματοκύλισμα σταμάτησε άτυπα τον Ιούλιο του 1953, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Συνολικά 5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Τουρκία έκανε έξαλλο τον Πούτιν

Η ιστορία όσων θάφτηκαν στο Γκουαντάναμο

Η ιστορία είναι ξεκάθαρη: Ο αμερικανικός στρατός παρά είναι μεγάλος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News