Κόσμος Τετάρτη 20/10/2021, 07:20
ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμό» στη διεθνή κοινότητα σήμαναν οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας

«Συναγερμό» στη διεθνή κοινότητα σήμαναν οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε επειγόντως και θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών για τη Βόρεια Κορέα. Αιτία ήταν η ανακοίνωση της Πιονγκιανγκ ότι προέβη χθες σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις στρατιωτικές της δυνατότητες, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA λίγο νωρίτερα είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσει την είδηση που έδωσε χθες ο νοτιοκορεατικός στρατός. Ο νέος πύραυλος θαλάσσης-εδάφους τύπου SBLM διαθέτει «αρκετές προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου και κατεύθυνσης», σύμφωνα με το KCNA. Εκτοξεύθηκε από το ίδιο σκάφος που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή SBLM, πριν από πέντε χρόνια.

Η δοκιμή προστέθηκε στη σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων που άρχισε τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές σημείωσαν ότι το φωτογραφικό υλικό το οποίο μεταδόθηκε παράλληλα από το KCNA εικονίζει πύραυλο με στενότερο σώμα από προηγούμενους βορειοκορεάτικους SBLM, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι πύραυλοι, αν και με μικρότερο δραστικό βεληνεκές, μπορούν να αποθηκεύονται στα ειδικά διαμορφωμένα σιλό υποβρυχίων και άρα η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει στο να αποκτήσει επιχειρησιακό στόλο υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News