Πολιτική Τρίτη 11/01/2022, 21:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ακριβοί εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί στο Αιγαίο

Οι ακριβοί εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί στο Αιγαίο

Δημοσίευμα στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland αναφέρεται στην αγορά του ελληνικού ναυτικού τριών φρεγατών από την γαλλική εταιρεία εξοπλισμού Naval Group. «Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος πελάτης για τον νέο τύπο πλοίου υψηλής τεχνολογίας» επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου Γκερντ Χέλερ.

Ο γερμανός ανταποκριτής στην Ελλάδα, σχολιάζοντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αναφέρει ότι «φέτος η Ελλάδα θα αυξήσει τις δαπάνες της για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων συστημάτων κατά επτά φορές σε σύγκριση με το 2020. Ο Μητσοτάκης ωστόσο δεν θέλει μόνο να εξοπλίσει τη χώρα του απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική Τουρκία. Η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να διακριθεί ως προπύργιο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ – σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία θεωρείται από πολλούς στη συμμαχία ως ένας όλο και πιο προβληματικός εταίρος, λόγω της απομάκρυνσής του από τη Δύση, των συμφωνιών όπλων με τη Ρωσία και της αυταρχικής συμπεριφοράς του Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης λαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αν και όχι εντελώς ανιδιοτελώς: Οι δύο χώρες προσβλέπουν σε προσοδοφόρες συμφωνίες με την Αθήνα».

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός βέβαια κοστίζει και «οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας ήταν ένας από τους λόγους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση», γράφει χαρακτηριστικά ο Χέλερ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «η Ελλάδα έχει ήδη πενταπλασιάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 500 εκατομμύρια σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος ο προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί στα 3,36 δισ. Ευρώ». Αναφερόμενος μάλιστα στα οικονομικά δεδομένα, υπογραμμίζει ότι «εντός του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα από την Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Η μεσογειακή εταιρεία που έγινε Νο.1 στον κλάδο των κοντέινερσιπ

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Οκτώβριο

Πρωτιά της Ελλάδας στις εκλογές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News