Πολιτική Δευτέρα 27/12/2021, 20:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας: Πράσινο φως στον αμυντικό προϋπολογισμό 770 δισ. δολαρίων

Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας: Πράσινο φως στον αμυντικό προϋπολογισμό 770 δισ. δολαρίων

Τον εθνικό αμυντικό προϋπολογισμό αξίας 770 δισ. δολαρίων υπέγραψε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Στον αμυντικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ– Ελλάδος.

Προ ολίγων ημερών, το σχέδιο είχε υπερψηφιστεί από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας. Είχε λάβει ισχυρή υποστήριξη και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των ΗΠΑ συγκεντρώνουν τεράστια προσοχή, διότι οι τροπολογίες που περιλαμβάνει εκτείνονται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Εξάλλου ψηφίζεται νέος κάθε έτος εδώ και περίπου έξι δεκαετίες.

Νομοσχέδιο Μενέντεζ

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είχε καταθέσει το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδος ως τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανική Γερουσία: Πράσινο φως στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News