Κόσμος Τρίτη 11/01/2022, 18:08
ΚΟΣΜΟΣ

Magawa: Ο πιο διάσημος αρουραίος του πλανήτη – Είχε τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο

Πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών

Magawa: Ο πιο διάσημος αρουραίος του πλανήτη – Είχε τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο

Σε ηλικία οκτώ ετών πέθανε ο Magawa, ο πιο διάσημος αρουραίος, ο οποίος είχε τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο για τις πάνω από 100 νάρκες ξηράς που είχε εντοπίσει όλα αυτά τα χρόνια στην Καμπότζη. 

Το τρωκτικό είχε εκπαιδευτεί από τη βελγική φιλανθρωπική οργάνωση Apopo, προκειμένου να εντοπίζει νάρκες και να ειδοποιεί εγκαίρως τους ναρκαλιευτές, ώστε να τις αφαιρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

Παρότι ο Magawa δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, το Σαββατοκύριακο άρχισε να κοιμάται περισσότερο και να δείχνει λιγότερη διάθεση για φαγητό ή παιχνίδι, ως απόρροια της προχωρημένης ηλικίας του. 

To συμπαθέστατο ζώο είχε γεννηθεί στην Τανζανία, ενώ προτού μετακομίσει στην Καμπότζη και ξεκινήσει καριέρα ως ανιχνευτής ναρκών, χρειάστηκε να περάσει από 12μηνη εκπαίδευση. 

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, είχε εντοπίσει περισσότερες από 100 νάρκες, ενώ είχε «καθαρίσει» περισσότερα από 141.000 τετραγωνικά μέτρα γης, ένα μέγεθος που ισούται με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καμπότζη, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ασία, εκτιμάται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες έως και έξι εκατομμύρια νάρκες ξηράς. 

Ζύγιζε 1,2 κιλά και είχε μήκος 70 εκατοστά, με αποτέλεσμα να μην πυροδοτεί τις νάρκες, ακόμη κι αν περνούσε από πάνω τους -ένα βασικό πλεονέκτημα για το «επάγγελμά» του. 

Είναι ενδεικτικό ότι είχε την ικανότητα να «ξεψαχνίσει» ένα ολόκληρο γήπεδο τένις σε μόλις 20 λεπτά, κάτι που ένας άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει σε μία έως τέσσερις ημέρες.  

Το 2020, ο Magawa τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο «PDSA» για τη «σωτήρια αφοσίωσή του στο καθήκον». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι τρίχες των ποντικιών «μυρίζουν» τον κίνδυνο

Εντοπίστηκε θαλάσσιος δράκος μήκους 10 μέτρων

Γιατί είναι δύσκολο να βρεις πολικές αρκούδες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News