Κόσμος Παρασκευή 17/12/2021, 11:41
ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε νέο είδος με 1.000 πόδια: Γιατί το ονόμασαν Περσεφόνη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος με 1.000 πόδια: Γιατί το ονόμασαν Περσεφόνη

Ένα νέο είδος, η πρώτη σαρανταποδαρούσα με πάνω από 1.000 πόδια, ανακαλύφθηκε στη Δυτική Αυστραλία. 

Το νέο αυτό είδος είναι το πρώτο στον πλανήτη με πάνω από χίλια πόδια. Για την ακρίβεια έχει 1.306 πόδια και βρέθηκε 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία περιοχή εξορύξεων στο Eastern Goldfields. 

Οι ερευνητές του έδωσαν το όνομα Eumillipes Persephone, από την θεά του κάτω κόσμου, Περσεφόνη. 

Έως τώρα, το είδος με τα περισσότερα πόδια ήταν το Illacme plenipes, που είχε βρεθεί στην Καλιφόρνια και έχει έως και 750 πόδια. 

Ανακαλύφθηκε νέο είδος με 1.000 πόδια: Γιατί το ονόμασαν Περσεφόνη-1

Ο δρ Bruno Buzatto, a βιολόγος της Bennelongia Environmental Consultants, απέδωσε την ανακάλυψη της σαρανταποδαρούσας αυτής σε μεγάλη τύχη. «Αυτά τα ζώα είναι τόσο μοναδικά. Μόλις συνειδητοποίησα πόσο μακριά ήταν, κατάλαβα ότι έπρεπε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε. 

Το ζώο έχει ένα μακρύ σώμα που αποτελείται από έως και 330 τμήματα, με κοντά πόδια και κωνικό κεφάλι. Όπως και άλλα είδη που ζουν σε διαρκές σκοτάδι, είναι τυφλό και χλωμό. 

Σύμφωνα με την δρ Juanita Rodriguez, το νέο είδος μάλλον εξελίχθηκε σε τόσο μακρύ ώστε να διευκολύνει την κίνησή του μέσα στη γη. «Όσο μεγαλύτερο μάκρος έχεις, τόσο αυξάνεται η δύναμη να προωθείσαι προς τα μπροστά», εξηγεί. 

Συγκριτικά, η πορτογαλική σαρανταποδαρούσα, που απαντάται συχνά στην Αυστραλία, ειδικά μετά από μεγάλες βροχές, έχει περίπου 25 τμήματα στο σώμα της.

Η ομάδα των ερευνητών βρήκε συνολικά οκτώ Eumillipes persephone σε τρεις τρύπες στο έδαφος, σε βάθη από 15 έως 60 μέτρων. 

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 είδη σαρανταποδαρούσας, με τον πραγματικό αριθμό τους να υπολογίζεται έως και στα 4.000. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News