Κόσμος Δευτέρα 29/11/2021, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες

Βρετανία: Ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες

Σε νέες συστάσεις προχώρησε η βρετανική επιστημονική επιτροπή όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την αποτροπή της εξάπληωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Βάσει των νέων οδηγιών, το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων θα διευρυνθεί άμεσα προς όλο τον ενήλικο πληθυσμό, ενώ παράλληλα θα μειωθεί στο μισό ο χρόνος αναμονής μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης. Συγκρεκριμένα, οι προηγούμενες συστάσεις προέβλεπαν έξι μήνες μεταξύ των δύο δόσεων και τώρα τρεις.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η ενισχυτική δόση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθεί νωρίτερα από τρεις μήνες από την λήψη και της δεύτερης δόσης.

Παράλληλα, οι επιστήμονες της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής εισηγήθηκαν τη χορήγηση δεύτερης δόσης στους εφήβους, ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα λάμβανε μέχρι στιγμής μία μόνο δόση του εμβολίου.

Βέβαια, ακόμη και με τη διεύρυνση της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό παραμένουν τα κριτήρια προτεραιότητας για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες χρειάζονται άμεση προστασία.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων άνοιξε πριν λίγες ημέρες και για τα άτομα άνω των 40 ετών, που σημαίνει πως η νέα εισήγηση αφορά ουσιαστικά τους 18 έως 39 ετών. Τη διεύρυνση του προγράμματος για όλους τους ενηλίκους είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων για την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Όμικρον στη χώρα ανέρχεται σε 11, από τα αρχικά δύο που είχαν εντοπιστεί το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού συστήματος υγείας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα χορηγεί περίπου 350.000 ενισχυτικές δόσεις ημερησίως, δηλαδή περίπου 2,4 εκατ. την εβδομάδα. Όμως, στόχος είναι η αύξηση τους στις 500.000 ενισχυτικές δόσεις την ημέρα, με σκοπό έως τα Χριστούγεννα να έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον τριάντα εκατομμύρια δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αυτό το χωριό έφτασε σε ποσοστό εμβολιασμένων 104%

Μπόρις Τζόνσον: Νέα μέτρα για όσους εισέρχονται στη Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News