Κόσμος Σάββατο 27/11/2021, 13:46
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αυτό το χωριό έφτασε σε ποσοστό εμβολιασμένων 104%

Πώς αυτό το χωριό έφτασε σε ποσοστό εμβολιασμένων 104%

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταφεύγουν σε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να ανεβάσουν την εμβολιαστική κάλυψη, στη Σικελία υπάρχει ένα ορεινό χωριό που αψηφά τους νόμους των μαθηματικών, με  ποσοστό εμβολιασμένων που αγγίζει το 104%. 

Πρόκειται, βέβαια, για μια στατιστική παραξενιά:  Οι ιταλικές αρχές υπολογίζουν τα ποσοστά εμβολιασμένων με βάση τον επίσημο πληθυσμό μιας πόλης ή ενός χωριού. Έτσι, ένα μέρος μπορεί να εμφανίσει εμβολιαστική κάλυψη ακόμα και άνω του 100%, εάν κάποιοι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιό τους εκεί. 

Έτσι τώρα, το Palazzo Adriano, το χωριό που ήταν έως τώρα διάσημο ως το τόπος γυρισμάτων της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος», γίνεται γνωστό ως το πρώτο με ποσοστό εμβολιασμένων 104%. 

Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει κιόλας κάνει ή προγραμματίσει και την τρίτη δόση

Με πληθυσμό 2.100 ατόμων, το Palazzo Adriano είναι ένα από τα 5.500 ιταλικά χωριά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Στα περισσότερα από αυτά τα χωριά, ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών, επομένως όλοι γνωρίζουν καλά πως εάν ο κορωνοϊός εξαπλωθεί μέσα στην κοινότητα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά. 

«Τον περασμένο Μάρτιο, φοβηθήκαμε για τα χειρότερα. Μία μοναχή και ένας ιερέας, που ήρθαν από άλλο χωριό χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι θετικοί, κόλλησαν μερικούς κατοίκους, προκαλώντας μία συρροή κρουσμάτων από την οποία αρρώστησαν  16 κάτοικοι. Ευτυχώς, τις ημέρες εκείνες, είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί», λέει ο Salvatore Spata, του δημοτικού συμβουλίου. 

Η εμβολιαστική προσπάθεια στηρίχθηκε κυρίως στις ανθρώπινες σχέσεις. «Τουλάχιστον ένα άτομο από κάθε οικογένεια του χωριού περνά από την πλατεία κάθε μέρα. Εκμεταλλευτήκαμε αυτές τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους για να μεταφέρουμε το μήνυμα της εμβολιαστικής εκστρατείας. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε ήταν να ενημερώσουμε κάθε άτομο που συναντούσαμε, υπενθυμίζοντάς τους να εμβολιαστούν και μετά, την επόμενη ημέρα, οι συγγενείς τους εμφανίζονταν για το εμβόλιο», λέει ο Spata. 

«Υπήρχε ένας αέρας γιορτής στα εμβολιαστικά κέντρα. Ήταν σαν να είσαι σε ένα φεστιβάλ. Ο κόσμος καταλάβαινε ότι με τα εμβόλια, δημιουργούσε μία ασπίδα που θα προστάτευε την κοινότητά του, διασφαλίζοντας την ίδια την επιβίωση του χωριού», λέει ο δήμαρχος, Nicolo Grana. 

Όταν υπήρχαν ανησυχίες για τα εμβόλια, το χωριό έστησε ένα group στο WhatsApp, με εκατοντάδες κατοίκους, για να τις συζητήσει. «Σε αυτό το group, απαντούσαμε στα fake news και καθησυχάζαμε τον κόσμο για την ασφάλεια των εμβολίων», εξηγεί ο Grana.

Υπάρχουν όμως και άλλα μικρά χωριά στην Ιταλία με εμβολιαστική κάλυψη κοντά στο 

100%. Στο Brinzio, της Λομβαρδίας, σχεδόν το 97% από τους 789 κατοίκους έχει εμβολιαστεί. Στο Premana, το 100% των 2.000 κατοίκων έχει κάνει το εμβόλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: 

Εκεί που ο κορωνοϊός δεν είναι μεγάλο πρόβλημα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους: Ποια είναι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News