Κόσμος Κυριακή 28/11/2021, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Η Γαλλία δεν θα γίνει όμηρος της εσωτερικής πολιτικής του Λονδίνου

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Η Γαλλία δεν θα γίνει όμηρος της εσωτερικής πολιτικής του Λονδίνου

Έτοιμη για μία «σοβαρή συζήτηση» με τη Βρετανία για την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε εκ μέρους των γαλλικών αρχών ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin. O ίδιος τόνισε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα γίνει όμηρος της εσωτερικής πολιτικής του Λονδίνου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη με τρεις Ευρωπαίους ομολόγους του στο Καλαί, ο Darmanin είπε ότι η Βρετανία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να φροντίσει να γίνει λιγότερο ελκυστική, από οικονομικής άποψης, για τους παράνομους μετανάστες.

«Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη, αλλά όχι και από τον κόσμο. Χρειάζεται να εργαστούμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα (…) χωρίς να μας κρατά σε ομηρεία η βρετανική εσωτερική πολιτική», συνέχισε, προσθέτοντας ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις το ύφος του Λονδίνου δεν είναι ίδιο με εκείνο που παρουσιάζεται στις δημόσιες δηλώσεις.

Η Γαλλία διαχειρίζεται το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία εδώ και 25 χρόνια και ήρθε η ώρα να ξυπνήσει το Λονδίνο, τόνισε επίσης ο Darmanin. «Αν έρχονται οι μετανάστες στο Καλαί, στη Δουνκέρκη ή στη βόρεια Γαλλία, το κάνουν επειδή τους προσελκύει η Αγγλία, ιδίως η αγορά εργασίας εκεί, ότι μπορείς να εργαστείς στην Αγγλία χωρίς καμία ταυτοποίηση. Η Βρετανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να περιορίσει την οικονομική ελκυστικότητά της», επέμεινε.

Yψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, που μετείχε στη σύσκεψη, συμφώνησε επίσης ότι «επείγει» να υιοθετηθεί μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για το μεταναστευτικό.

Στη σύνοδο δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο η Frontex συμφώνησε στη σύσκεψη αυτή να παράσχει ένα αεροπλάνο το οποίο θα επιτηρεί τη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας. Το αεροσκάφος αυτό «θα πετάει νύχτα και μέρα» στην περιοχή είπε ο Νταρμανέν, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση «να συνεργαστεί με τους φίλους Βρετανούς» αλλά «επί ίσοις όροις» ώστε να ελεγχθεί αυτή η μεταναστευτική οδός.

Διαβάστε επίσης:

«Είμαστε άνθρωποι»

Frontex: Προειδοποίηση ότι θα αυξηθούν οι μετανάστες προς την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News