Κόσμος Δευτέρα 29/11/2021, 17:10
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: 1 δισ επιπλέον δόσεις προς αφρικανικές χώρες

Κίνα: 1 δισ επιπλέον δόσεις προς αφρικανικές χώρες

Επιπλέον 1 δισ. δόσεις του εμβολίου δεσμεύτηκε να διοχετεύσει η Κίνα σε αφρικανικές χώρες, οι οποίες εμφανίζουν χαμηλότατα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Επίσης, βέβαια στις αφρικανικές χώρες υπάρχει έξαρση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν μεταδίδεται ταχύτερα σε σχέση με τη Δέλτα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως 600 εκατ. δόσεις θα δωρηθούν, ενώ οι υπόλοιπες θα δημιουργηθούν από κινεζικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με αφρικανικές χώρες.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει ήδη πουλήσει 136 εκατ. δόσεις στην Αφρική, ενώ έχει δεσμευτεί να δωρήσει επιπλέον 19 εκατ. δόσεις. Συνολικά το Πεκίνο έχει ήδη χορηγήσει 107 εκατ. δόσεις, ενώ αναμένεται να αποστείλει επιπλέον 11,6 εκατ. δόσεις μέσω της πρωτοβουλίας Covax.

Ο Σι ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της νέας δέσμευσης, η Κίνα θα ξεκινήσει πιστωτική γραμμή αξίας 10 δισ. δολαρίων προς αφρικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια επιπλέον στην αφρικανική ήπειρο στα επόμενα τρία χρόνια.

Επιπλέον, η Κίνα θα διοχετεύσει επιπλέον 10 δισ. δολάρια στην Αφρική, συγκεκριμένα με σκοπό την ενίσχυση των αφρικανικών εξαγωγών προς την Κίνα. Σκοπός είναι η αύξηση των εξαγωγών από την Αφρική προς την Κίνα κατά 300 δισ. δολάρια σε βάθςο τριών ετών. Τέλος, ο Σι δεσμεύτηκε για παροχή 10 δισ. δολαρίων προς ειδικό ταμείο του ΔΝΤ, το οποίο θα κατανείμει τα κονδύλια σε αφρικανικές χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Δεν είναι σωστή η χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς – Προέχουν οι φτωχές χώρες

Οι χώρες που τρέχουν να κάνουν εμβόλια πριν λήξουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News