Κόσμος Τρίτη 14/09/2021, 22:02
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Δεν είναι σωστή η χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς – Προέχουν οι φτωχές χώρες

ΠΟΥ: Δεν είναι σωστή η χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς – Προέχουν οι φτωχές χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε ξανά έκκληση προς τα πλούσια κράτη να σταματήσουν να διοχετεύουν ενισχυτικές δόσεις κατά της Covid-19, καθώς προέχει ο εμβολασμός των φτωχότερων κρατών, τα οποία έχουν μείνει πολλά βήματα πίσω στην ανοσία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus ο οργανισμός δεν έχει επαρκή επιστημονικά στοιχεία, ώστε να επιτρέψει την διοχέτευση των ενισχυτικών δόσεων. Ο Οργανισμός επιχειρεί εδώ και πολλούς μήνες να μειώσει την ανισότητα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εμβολίων στον κόσμο, ενώ λίγες ημέρες πριν ζήτησε από τα πλούσια κράτη να αναστείλουν την χορήγηση τρίτης δόσης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα, ώστε να ενισχυθούν πρώτα οι εμβολιαστικές εκστρατείες των φτωχών κρατών.

«Υπάρχουν χώρες με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερου του 2%, εκ των οποίων οι περισσότερες στην Αφρική, οι οποίες δεν παίρνουν ούτε την πρώτη και δεύτερη δόση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Και ξεκινώντας τις ενισχυτικές δόσεις, ιδίως σε υγιείς πληθυσμούς, δεν είναι καθόλου σωστό»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ μόλις το 3,5% περίπου του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Ο ΠΟΥ ενέκρινε για άλλη μία φορά την χορήγηση ενισχυτικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους. Τόνισε όμως ότι η Αφρική ενδέχεται να αποκλίνει από το στόχο του εμβολιασμού του 10% για κάθε χώρα, που έχει θέσει ο ΠΟΥ μέχρι το τέλος του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News