Κόσμος Παρασκευή 21/05/2021, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

UBS: Η Κίνα εμβολιάζει καθημερινά όσους οι υπόλοιπες 193 χώρες μαζί

Στο top10 της παγκόσμιας κατάταξης ανέβηκε η Ελλάδα

φωτ.: AP

Το πρόγραμμα εμβολιασμών της Κίνας «πήρε μπροστά» και τα νούμερα δεν μπορούν παρά να εντυπωσιάζουν.

ubs-i-kina-emvoliazei-kathimerina-osoys-oi-ypoloipes-193-chores-mazi0

Σύμφωνα με τα στοιχεία σημερινής έκθεσης της UBS, η Κίνα εμβολιάζει αυτή τη στιγμή περισσότερα άτομα από ό,τι όλες οι άλλες 193 χώρες του κόσμου μαζί. Συγκεκριμένα, καθημερινά εμβολιάζονται 13,6 εκατομμύρια Κινέζοι, την ώρα που στις υπόλοιπες 193 χώρες του πλανήτη εμβολιάζονται συνολικά 11,7 εκατ. άτομα την ημέρα. Και αυτό, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας αποτελεί μόνο το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ubs-i-kina-emvoliazei-kathimerina-osoys-oi-ypoloipes-193-chores-mazi1

Πρακτικά, η Κίνα εμβολιάζει κάθε μέρα το 0,95% του πληθυσμού της, κάτι που σημαίνει ότι «τρέχει» το τέταρτο γρηγορότερο εμβολιαστικό πρόγραμμα ανάμεσα στις 68 χώρες που παρακολουθεί η UBS. Πλέον, εμβολιάζει ταχύτερα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μέσα στα 10 γρηγορότερα του κόσμου.ubs-i-kina-emvoliazei-kathimerina-osoys-oi-ypoloipes-193-chores-mazi2

Έχοντας ξεκινήσει αργά, η Κίνα έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόνο το 31% του πληθυσμού της με μία δόση. Όμως, με τους σημερινούς ρυθμούς, όλοι οι ενήλικοι θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή περίπου την ίδια περίοδο με τις ΗΠΑ και έναν μήνα νωρίτερα από την Ε.Ε.

Μάλιστα, η UBS προειδοποιεί ότι η τεράστια ζήτηση εμβολίων στην Κίνα ενδεχομένως να αποδειχθεί απειλητική για τις χώρες που εξαρτώνται από τα κινεζικά εργοστάσια για τις προμήθειες των εμβολίων τους:  Χιλή (63% της συνολικής προσφοράς), Ινδονησία (43%), Τουρκία (42%).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News