Κόσμος Πέμπτη 1/07/2021, 12:57
ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες που τρέχουν να κάνουν εμβόλια πριν λήξουν

55.000 αχρησιμοποίητες δόσεις στις αποθήκες

Οι χώρες που τρέχουν να κάνουν εμβόλια πριν λήξουν

Στην ανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν δύο χώρες, οι οποίες τρέχουν να προλάβουν να εμβολιάσουν τους πολίτες, προτού λήξουν και αχρηστευτούν δεκάδες χιλιάδες παρτίδες εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο λόγος για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίες έχουν στις αποθηκές τους τεράστιες ποσότητες αχρησιμοποίητων δόσεων, οι οποίες σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες λήγουν.

Γ’ αυτόν τον λόγο, ο άμεσος εμβολιασμός των πολιτών καθίσταται απολύτως αναγκαίος, διαφορετικά οι εν λόγω δόσεις θα πεταχτούν στα σκουπίδια.

Όμως, η προθυμία για εμβολιασμό είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν φτωχές χώρες στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι οποίες έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων.

Προκειμένου να μην καταστρέψουν τις δόσεις, οι κυβερνήσεις των δύο κρατών, πέραν της προσπάθειας πειθούς των πολιτών, έχουν επιλέξει είτε να τις πουλήσουν είτε να τις δωρίσουν σ’ άλλα κράτη.

Στη γειτονική Βουλγαρία δε, τα τοπικά ξενοδοχεία έχουν βρει έναν άλλο έξυπνο τρόπο «ξεστοκαρίσματος», χαρίζοντας εμβόλια σ’ όλους τους ξένους επισκέπτες.

Η διστακτικότητα των ντόπιων Ρουμάνων και Βουλγάρων για να εμβολιαστούν εκπορεύεται αφενός από την εδραιωμένη δυσπιστία προς τις κρατικές αρχές, αφετέρου από τον ευρύτερο σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή, μόλις το 24% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλγαρία δεν ξεπερνάει το 12%.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι 35.000 δόσεις της AstraZeneca να λήγουν την προσεχή Τετάρτη στη Ρουμανία και ακόμη 20.000 δόσεις να λήγουν έως τα τέλη Ιουλίου στη Βουλγαρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News