Κόσμος Τρίτη 13/04/2021, 10:33
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Pfizer: Ακριβότερα πουλά τώρα το εμβόλιο στην Ευρώπη

Το αποκάλυψε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

Pfizer: Ακριβότερα πουλά τώρα το εμβόλιο στην Ευρώπη

Σε αύξηση της τιμής στην οποία πουλά τα εμβόλιά της για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η Pfizer, καθώς όπως αποκάλυψε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συμβόλαιο που επιδιώκουν να υπογράψουν οι Βρυξέλλες για την προμήθεια εμβολίων από το 2022 προβλέπει τιμή 19,5 ευρώ ανά δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να κλείσει συμφωνία για την προμήθεια έως και 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (900 εκατ. δόσεις και δικαίωμα για άλλες τόσες), οι οποίες θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.

«Οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα. Η τιμή της Pfizer ήταν 12 ευρώ και μετά αυξήθηκε στα 15,5 ευρώ. Τώρα για το 2022 και το 2023 τα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφονται για 900 εκατ. δόσεις, αλλά ήδη σε τιμή 19,5 ευρώ», είπε ο Μπορισόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Πραγματικά, τα εσωτερικά έγγραφα της Ε.Ε. δείχνουν ότι οι χώρες μέλη πλήρωσαν 15,5 ευρώ ανά δόση για τα 600 εκατ. εμβόλια της Pfizer για τα οποία έχουν συμφωνήσει έως τώρα.

Όπως εξήγησε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου, η Pfizer θα προσφέρει βελτιωμένα εμβόλια που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις, εάν αυτές κυριαρχήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία ήταν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.  που αρχικά αρνήθηκαν να αγοράσουν όλα τα εμβόλια της Pfizer που δικαιούνταν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας προμήθειας, καθώς θεώρησαν την τιμή τους ακριβή. Η χώρα των 7 εκατ. κατοίκων αρχικά πόνταρε στο εμβόλιο της AstraZeneca, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί τις συνέπειες των καθυστερήσεων στις παραδόσεις. Η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει το 7,7% του πληθυσμού της με την πρώτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι το εμβολιαστικό της πρόγραμμα είναι το πιο αργό στην Ε.Ε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News