The New York Times Πέμπτη 1/07/2021, 12:55 SUI-LEE WEE
THE NEW YORK TIMES

Ήρθαν τα κινεζικά εμβόλια και μετά η… έξαρση κρουσμάτων

Ήρθαν τα κινεζικά εμβόλια και μετά η… έξαρση κρουσμάτων

Η Μογγολία υποσχέθηκε ένα «καλοκαίρι χωρίς COVID». Το Μπαχρέιν είπε ότι θα έχουμε «επιστροφή στην κανονική ζωή». Οι Σεϋχέλλες έθεσαν ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Και οι τρείς εναπέθεσαν την πίστη τους, τουλάχιστον εν μέρει, σε εύκολα-προσβάσιμα Κινεζικά-κατασκευασμένα εμβόλια, τα οποία τους επέτρεψαν να θέσουν σε λειτουργία φιλόδοξα προγράμματα εμβολιασμού. Αντί να ελευθερωθούν τον ιό και οι τρεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των λοιμώξεων.

Η Κίνα δυναμικά έθεσε σε λειτουργία την εθνική διπλωματία των εμβολίων πέρσι καθώς δεσμεύτηκε να προσφέρει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη σοβαρών περιστατικών Covid-19. Τώρα, παραδείγματα από διάφορες χώρες υποδηλώνουν ότι τα κινεζικά εμβόλια μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στην προτροπή εξάπλωσης του ιού, ειδικότερα σε ότι αφορά τις νεότερες μεταλλάξεις, πράγμα το οποίο παρουσιάζει μια σκληρή πραγματικότητα: ο βαθμός ανάρρωσης ίσως εξαρτάται από το ποια εμβόλια οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να χορηγήσουν στους πολίτες τους.

Στις Σεϋχέλλες, στη Χιλή, στο Μπαχρέιν και στην Μογγολία, 50 με 68 τοις εκατό του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί επιτυχώς, σύμφωνα με το ‘Our World In Data’. Και οι 4 βρίσκονται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες με την χειρότερη εξάπλωση του ιού τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία από τους New York Times. Μάλιστα και οι 4 χρησιμοποιούν κυρίως εμβόλια κατασκευασμένα από δύο κινεζικές εταιρείες εμβολίων, τις Sinopharm και Sinovac Biotech. 

«Εάν τα εμβόλια ήταν αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα έπρεπε να παρατηρούμε αυτό το μοτίβο», ανέφερε ο Τζιν Ντονγουάν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί μερικές χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έρχονται αντιμέτωπες με καινούριες εξάρσεις της πανδημίας. Μεταλλάξεις, γρήγορη άρση περιοριστικών μέτρων και απρόσεκτη  συμπεριφορά μετά από το πρώτη μόνο δόση ενός συστήματος δύο δόσεων είναι οι πιθανότατες αιτίες. Οι εξελισσόμενες λοιμώξεις παρόλα αυτά μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 46 τοις εκατό είναι πλήρως εμβολιασμένο, κυρίως με δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και Moderna. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 94 τοις εκατό σε διάστημα 6 μηνών. Το Ισραήλ προσέφερε δόσεις του εμβολίου της Pfizer και έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως μετά από τις Σεϋχέλλες. Το νούμερο των νέων καθημερινών επιβεβαιωμένων καινούριων μολύνσεων Covid-19 ανά εκατομμύριο στο Ισραήλ υπολογίζεται πλέον στα 4.95. Στις Σεϋχέλλες, που βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο της Sinopharm, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 716 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. 

Διαφορές όπως αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο κόσμο στον οποίο αναδύονται δύο είδη χωρών – οι οικονομικά δυνατές χώρες που χρησιμοποίησαν τους πόρους τους για να διασφαλίσουν εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, οι φτωχότερες χώρες οι οποίες απέχουν πολύ από την επιτυχής ανοσοποίηση της πλειονότητας του πληθυσμού τους, και έπειτα οι χώρες οι οποίες είναι πλήρως εμβολιασμένες αλλά μόνο εν μέρει προστατευμένες. 

Η Κίνα, καθώς και παραπάνω από το 90 τοις εκατό των χωρών που έλαβαν τα κινεζικά εμβόλια, μπορεί να καταλήξει στην Τρίτη ομάδα χωρών, και να βρεθεί αντιμέτωπη με επανεμφανιζόμενα περιοριστικά μέτρα, δοκιμές και όρια στην καθημερινή ζωή για μήνες ή και χρόνια. Και όσο περισσότεροι πολίτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κινεζικών δόσεων, το να πείσουν τους μη-εμβολιασμένους να λάβουν τις δόσεις των εμβολίων τους μπορεί να γίνει πιο δύσκολο. 

Ένα μήνα αφού έλαβε την δεύτερη δόση του εμβολίου Sinopharm, ο Οτγκονγκονγιάργκαλ Μπαάταρ νόσησε και διαγνώστηκε θετικός στον Κορονοιό. Ο κος. Οτγκονγκονγιάργκαλ, ένας 31χρονος μεταλλωρύχος, παρέμεινε για 9 μέρες σε ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, το Ουλανμπαατάρ. Ανέφερε ότι τώρα αμφισβητεί την χρησιμότητα του εμβολίου. 

‘Οι άνθρωποι ήταν πεπεισμένοι ότι εάν εμβολιαστούμε, το καλοκαίρι θα κυλήσει δίχως τον κορονοιό’, είπε. ‘Τώρα, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει’.

Το Πεκίνο βρήκε τρόπο να αναδυθεί ως μια δύναμη με μεγαλύτερη επιρροή. Η Μογγολία άδραξε την ευκαιρία να λάβει εκατομμύρια εμβόλια του κατασκευαστή Sinopharm, ξεκινώντας ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού και χαλαρώνοντας τα περιοριστικά μέτρα. Έχει εμβολιάσει 52 τοις εκατό του πληθυσμού του, αλλά στις 20 Ιουνίου κατέγραψε 2.400 καινούρια κρούσματα, ένα τετραπλάσιο νούμερο από τα κρούσματα του προηγούμενου μήνα. 

Σε δήλωσή του, ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν εντοπίζει κάποια σύνδεση μεταξύ των πρόσφατων αυξήσεων στις λοιμώξεις και στα εμβόλιά της. Ανέφερε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες δεν είχαν φτάσει σε επαρκή επίπεδα για να αποτρέψουν καινούριες λοιμώξεις και ότι έπρεπε να διατηρήσουν τους ελέγχους. Η Κίνα έχει επίσης στρέψει της προσοχή στο γεγονός ότι τα εμβόλιά της απευθύνονται στην σοβαρή ασθένεια, και ότι στην μετάδοση. 

Κανένα εμβόλιο δεν αποτρέπει την μετάδοση πλήρως, αλλά τα σχετικά χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητάς των κινεζικών εμβολίων έχουν αναγνωριστεί ως πιθανή αιτία των πρόσφατων εξάρσεων. Τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90 τοις εκατό. Μια ποικιλία άλλων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 70 τοις εκατό. Το εμβόλιο Sinopharm έχει αποτελεσματικότητα 78.1 τοις εκατό, ενώ το εμβόλιο Sinovac έχει αποτελεσματικότητα 51 τοις εκατό.

Ο Γουίλιαμ Σάφνερ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, δήλωσε ότι τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων θα μπορούσαν να είναι τόσο χαμηλά όσο για να ‘επιτρέψουν την μετάδοση κάποιας μετάλλαξης, καθώς και την δημιουργία ασθένειας η οποία θα βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά ανάμεσα στο εμβολιασμένο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και αν αποτρέπει την εισαγωγή μεγάλου μέρους του πληθυσμού στο νοσοκομείο’. 

Στο ρεπορτάζ συνέβαλαν οι Khaliun Bayartsogt, Andrea Kannapell, Ben Hubbard, Asmaa al-Omar and Muktita Suhartono. 

 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News