The New York Times Πέμπτη 15/04/2021, 12:33 JASON HOROWITZ
THE NEW YORK TIMES

O αρχαίος θύλακας που βρήκε «γιατρειά» στο ρωσικό εμβόλιο

O αρχαίος θύλακας που βρήκε «γιατρειά» στο ρωσικό εμβόλιο

Στο μόνο νοσοκομείο εδώ στο Σαν Μαρίνο, μία μικροσκοπική δημοκρατία λίγο πάνω από την ιταλική εξοχή, οι νοσοκόμες, που προετοίμασαν δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 από φιαλίδια με ετικέτες σε κυριλλική γραφή, προσπαθούν να χαλαρώσουν τους ασθενείς. «Έχεις αρχίσει να μιλάς ρωσικά μετά την πρώτη δόση;» ρωτάει με χαμόγελο ένας νοσηλευτής την Έρικα Στρανιέρι, 32χρονη συνάδελφό του λίγο πριν της χορηγήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. 

To Σαν Μαρίνο, ένας αρχαίος θύλακας στη βόρεια Ιταλία σε ένα βουνό κοντά στην αδριατική ακτή, είναι από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο. Αλλά η πανδημία του είχε δώσει μία νέα, τραγική διάκριση: ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τον νέο κορωνοϊό. 

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το Σαν Μαρίνο κινδύνευε να γίνει η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα άρχιζε τους εμβολιασμούς. Είχε ποντάρει σε μία συμφωνία με την Ιταλία για την προμήθεια εμβολιών, αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ. Απελπισμένη η κυβέρνηση στράφηκε στη Ρωσία. 

Το Σαν Μαρίνο έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και αποδέχθηκε περισσότερες από 7.000 δόσεις του Sputnik V, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. ή της Ιταλίας. Οι Ρώσοι ελκύονταν πάντα από αυτό το έθνος των μόλις 33.000 κατοίκων. Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται το Σαν Μαρίνο μία τυπική χρονιά και επομένως τα καταστήματά του έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν ρωσόφωνους πωλητές. 

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει το Sputnik για να κερδίσει επιρροή στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τις ρήξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο εμβολιασμός προχωράει καταστροφικά αργά σε ορισμένα κράτη- μέλη. Το Σαν Μαρίνο άλλωστε δεν είναι κράτος- μέλος.  

Ο Ρομπέρτο Κιαβάτα, υπουργός Υγείας του Σαν Μαρίνο, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως πολλοί άνθρωποι βλέπουν γεωπολιτικά παιχνίδια στη ρωσική διπλωματία των εμβολίων, αλλά για τη χώρα του το ζήτημα είναι πολύ πιο απλό. «Το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι το Sputnik» εξηγεί. 

Το Σαν Μαρίνο έχει δώσει τουλάχιστον μία δόση σε περίπου το 26% των κατοίκων του, με το ποσοστό να είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου στην Ε.Ε. Αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες Ιταλοί έχουν προσπαθήσει να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού στο Σαν Μαρίνο. «Ζητήσαμε βοήθεια από την Ιταλία και δεν μας την έδωσαν» λέει η Ντενίσα Γκράσι, 42χρονη δασκάλα, που έχει μόλις κάνει το εμβόλιο. «Τώρα ζητούν οι Ιταλοί τη δική μας». 

Μία υποψία κανονικότητας επέστρεψε στο Σαν Μαρίνο την 1η Απριλίου, στην τελετή για την ορκωμοσία των δύο επικεφαλής του κράτους, που εκλέγονται κάθε έξι μήνες. Το παρών έδωσαν επίσκοποι, πρέσβεις ακόμη και πολίτες, φορώντας μάσκες. Κάποιοι πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία για τα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών και ο Ματέο Νάρντι, ο νοσηλευτής που εμβολίασε την κ. Στρανιέρι. Ο ίδιος αναρρωτιέται γιατί η Ιταλία δεν χορηγεί επίσης το Sputnik. «Εννοώ, γιατί όχι;» δηλώνει. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News