The New York Times Παρασκευή 12/03/2021, 12:02 KARAN DEEP SINGH
THE NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Το νέο εμπόδιο στους εμβολιασμούς: Δεν έχουμε αρκετές σύριγγες

Το νέο εμπόδιο στους εμβολιασμούς: Δεν έχουμε αρκετές σύριγγες

Τον Νοέμβριο ένα επείγον email έφτασε στην Hindustan Syringes & Medical Devices, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην παραγωγή συριγγών στον κόσμο. Ήταν από τη UNICEF, την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, που έψαχνε απεγνωσμένα σύριγγες. Αυτές οι σύριγγες έπρεπε να είναι μικρότερες από ό,τι συνήθως και να σπάνε εάν χρησιμοποιούνται δεύτερη φορά, για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου σε περίπτωση που γίνει κατά λάθος νέα χρήση τους. Το πιο σημαντικό ήταν πως η UNICEF τις χρειαζόταν σε τεράστιες ποσότητες. Τώρα.

«Σκέφτηκα. Δεν υπάρχει πρόβλημα» λέει ο Rajiv Nath, γενικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να προετοιμάσει τα εργοστάσιά της για την κούρσα των εμβολιασμών. Καθώς οι χώρες δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, ένας δεύτερος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη: αυτός για τις σύριγγες. 

Καθώς οι χώρες παλεύουν να εξασφαλίσουν δόσεις ένας δεύτερος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτός για τις σύριγγες. 

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πει ότι δεν έχουν αρκετές σύριγγες για τα εμβόλια. Τον Ιανουάριο η Βραζιλία περιόρισε τις εξαγωγές συριγγών και βελόνων όταν οι προσπάθειες για εμβολιασμό του πληθυσμού τους συνάντησαν εμπόδια. 

Αυτό που περιπλέκει την μάχη είναι το γεγονός ότι οι σύριγγες πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος. Η Ιαπωνία τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να πάνε χαμένες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech εάν δεν μπορούσε να διασφαλίσει αρκετές ειδικές σύριγγες που θα μπορούσαν να βγάλουν έξι δόσεις από κάθε φυαλίδιο. 

Ο κόσμος χρειάζεται οχτώ με 10 δισεκατομμύρια σύριγγες για την Covid-19 λένε οι ειδικοί. 

Τα πλουσιότερα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη εμβολίων, αλλά πολύ λίγα για την επέκταση της παραγωγής συριγγών, λέει ο Prashant Yadav, senior fellow στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ένα think tank στην Ουάσιγκτον. Δεν ταιριάζουν όλες οι σύριγγες στις ανάγκες μας. 

Για να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση ενός φυαλιδίου με εμβόλιο της Pfizer, για παράδειγμα η σύριγγα πρέπει να παίρνει δόση των 0,3 μιλιλίτερ. Οι σύριγγες πρέπει επίσης να έχουν μικρό νεκρό χώρο για να περιορίζονται οι απώλειες. Η Becton Dickinson, με έδρα το Νιου Τζέρσι, είπε ότι θα δαπανήσει 1,2 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια προκειμένου να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητά της και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος, βάσει πωλήσεων, προμηθευτής συριγγών παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις εξαγωγές, με αθροιστικές ετήσιες πωλήσεις αξίας 1,7 δισ. δολαρίων. Αν και η Ινδία είναι πολύ μικρός παίχτης παγκοσμίως, με εξαγωγές μόλις 32 εκατ. δολαρίων το 2019, ο κ. Nath της Hindustan Syringes βλέπει μία μεγάλη ευκαιρία. Επένδυσε σχεδόν 15 εκατ. δολάρια για την μαζική παραγωγή ειδικών συριγγών. Πρόσθεσε 500 εργαζομένους στις γραμμές παραγωγής, οι οποίοι παράγουν περισσότερες από 5.900 σύριγγες ανά λεπτό στα εργοστάσια που καταλαμβάνουν έκταση πέντε εκταρίων έξω από το Νέο Δελχί. Η εταιρεία παράγει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια σύριγγες ετησίως και σχεδιάζει να ανεβάσει την παραγωγή στα 3 δισεκατομμύρια έως τον Ιούλιο.

Ο κ. Yadav είπε: «Ανησυχώ όχι μόνο για την συνολική παραγωγική ικανότητα, αλλά για τα επίπεδα παραγωγής των ειδικών συριγγών που απαιτούνται και το εάν αυτές μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς που τις έχουν ανάγκη». 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News