The New York Times Παρασκευή 8/01/2021, 10:21 NATASHA SINGER
THE NEW YORK TIMES

Eμβόλιο Covid-19: Η απόδειξη στο Διαβατήριο Υγείας

Eμβόλιο Covid-19: Η απόδειξη στο Διαβατήριο Υγείας

Μεταξύ όλων των εργαλείων που έχουν αναπτύξει οι υπηρεσίες υγείας για την καταπολέμηση των επιδημιών, τουλάχιστον ένα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα: Τα έγγραφα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τώρα, όμως το «εισιτήριο» για το άνοιγμα μετά τα lockdown έρχεται σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή ενός ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων oι United, JetBlue και Lufthansa, σχεδιάζουν μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας που θα ονομάζεται CommonPass, που θα επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα του επιβάτη στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και εμβολιασμό. Η εφαρμογή θα εκδίδει κωδικούς επιβεβαίωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να επιβιβάζονται σε συγκεκριμένες διεθνείς πτήσεις. Και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή στην ευρύτερη στροφή προς ψηφιακά Covid-19 πιστοποιητικά που πολύ σύντομα θα υιοθετηθούν από εργοδότες, σχολεία, κατασκηνώσεις και χώρους ψυχαγωγίας.

«Το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα είναι η νέα κανονικότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ώστε να ελέγξουμε και συγκρατήσουμε την πανδημία», επισημαίνει ο δρ Μπραντ Πέρκινς, επικεφαλής ιατρός στο Commons Project Foundation, ενός μη-κυβερνητικού οργανισμού με έδρα τη Γενεύη, που ανέπτυξε την εφαρμογή.

Eμβόλιο Covid-19: Η απόδειξη στο Διαβατήριο Υγείας-1

Όμως τα ψηφιακά διαβατήρια εγείρουν την προοπτική μιας κοινωνίας με κανόνες για υποχρεωτική ή μη επίδειξη διαβατηρίων υγείας ως βασικής προϋπόθεσης εισόδου. Παράλληλα, οι ειδικοί σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών προειδοποιούν μήπως η τεχνολογία δημιουργήσει ένα παρεμβατικό σύστημα κοινωνικού ελέγχου, παρόμοιου με το σύστημα επιτήρησης που υιοθέτησε η Κίνα στη διάρκεια της πανδημίας, μόνο που ιδιωτικοί παράγοντες όπως οι εργοδότες και εστιατόρια θα καθορίζουν ποιος έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν εφαρμογές διαβατηρίων υγείας αναφέρουν πως στόχος τους είναι να δημιουργήσουν αξιόπιστα διαπιστευτήρια. Και υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ανάκτηση των αποτελεσμάτων τεστ και ανοσοποίησης απευθείας από τους παρόχους υγείας, είναι περισσότερο αξιόπιστες από ό,τι τα έγγραφα υγείας, τα οποία μπορούν να παραποιηθούν.

«Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη διάσωση ορισμένων κλάδων, νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια λύση σαν και αυτή», αναφέρει ο Έρικ Πισίνι, αντιπρόεδρος της ΙΒΜ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Διαβατηρίου Υγείας της εταιρείας. Χωρίς τέτοιες εφαρμογές, αναφέρει, «ο κόσμος θα περιορίσει τη δραστηριότητά του σε ταξίδια και ψυχαγωγία, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης».

Η CommonPass ενημερώνει τους χρήστες για τους τοπικούς κανονισμούς ταξιδίων, όπως το εάν είναι υποχρεωτικό ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια επαληθεύει τη συμμόρφωση στους κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον δρ. Πέρκινς, εάν οι ταξιδιώτες αεροπορικών πτήσεων δεν έχουν smartphone και πρέπει να επιβεβαιώσουν την υγειονομική τους κατάσταση, θα μπορούσαν να τυπώσουν τους κωδικούς επιβεβαίωσης.

Οι δημιουργοί τέτοιου είδους εφαρμογών αναφέρουν από την πλευρά τους ότι σχεδίασαν τα συστήματα με τρόπο που μετριάζονται οι κίνδυνοι προστασίας ιδιωτικού απορρήτου. Τα διαβατήρια υγεία δεν μοιράζονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες -όπως πού και πότε έκανε τεστ ο χρήστης- με αερομεταφορείς ή εργοδότες, αναφέρουν οι developers.

Ακόμη κι έτσι όμως, ορισμένα στελέχη τεχνολογίας εκφράζουν ανησυχίες. Ο Ζακ Κόεν, chief operating officer της εταιρείας επαλήθευσης ταυτότητας Trulioo, σε άρθρο του σε ιστοσελίδα του κλάδου προειδοποιεί ότι οι εφαρμογές υγειονομικού διαβατηρίου μπορούν εύκολα να μην επιτρέψουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες σε εκείνους που δεν μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους ή την υγειονομική τους κατάσταση.

«Μέχρις ότου διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε με δίκαιο τρόπο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας», επισημαίνει ο κ. Κόεν.

© 2020 The New York Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News