The New York Times Τρίτη 5/01/2021, 10:47 CARLOTTA GALL
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Αυτή είναι η μεγάλη απειλή για τον Ερντογάν

Αυτή είναι η μεγάλη απειλή για τον Ερντογάν

Ο Οζγκούρ Ακμπάς, απογοητευμένος από τους περιορισμούς που επεβλήθησαν στο κατάστημά του, βοήθησε στο να οργανωθεί μία διαδήλωση τον Νοέμβριο κατά των μέτρων στο λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Υπάρχουν πολλοί φίλοι που έχουν κλειστά καταστήματα. Και κάποιοι είναι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» δηλώνει. 

Οι Τούρκοι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα νόμισμα σε διαρκή πτώση και διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού επί δύο χρόνια, όταν η πανδημία τους χτύπησε την πόρτα τον Μάρτιο, βαθαίνοντας την ύφεση. Σε πρόσφατη έρευνα της MetroPoll Research το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. 

Για τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν η κατάσταση έφτασε ξαφνικά στο απροχώρητο τον Νοέμβριο. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είχε υποτιμήσει την έκταση της πανδημίας, καθώς δεν κατέγραφε ασυμπτωματικές περιπτώσεις και τα νέα δεδομένα αποκάλυπταν ότι τα κρούσματα ήταν σε επίπεδα ρεκόρ. Η λίρα είχε δεχθεί σφυροκόπημα από υποτίμηση- ρεκόρ (πτώση άνω του 30% έναντι του δολαρίου πέρυσι) και τα συναλλαγματικά αποθέματα εξανεμίζονταν. Η χώρα έρχεται αντιμέτωπη τώρα με μία κρίση χρέους, λέει ο Moody’s Investor Service. 

Για να αντιμετωπίσει μία οικονομία σε φαύλο κύλο ο Ερντογάν πρόσφατα όρισε νέο επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα. Τότε ο πρόεδρος υποσχέθηκε οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης για μικρές επιχειρήσεις και εμπόρους τρίμηνης διάρκειας. Αλλά οι επικριτές του χαρακτηρίζουν τις κινήσεις αυτές πολύ λίγες και με μεγάλη καθυστέρηση. 

Σε έρευνα της MetrPoll το 63% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η Τουρκία κινείται σε εσφαλμένη κατεύθυνση. Μη κυβερνητικές οργανώσεις τονίζουν ότι τα όσα βλέπουν πιστοποιούν τα στοιχεία. H Χασέρ Φογκού του Deep Poverty Network, μίας ομάδας που βοηθά γυρολόγους και αδήλωτους εργαζομένους, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ ξανά δει τόση δυστυχία. Όταν το πρώτο lockdown άρχισε τον Μάρτιο, έλαβε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ικέτευαν για βοήθεια στην οικογένειά τους. 

Το δίκτυό της βοηθά 2.500 οικογένειες στην Κωνσταντινούπουλη. Η φωνή της έσπασε καθώς περιέγραφε μία μητέρα που της είπε ότι το μωρό της φοράει πια πάνα ένα νούμερο μικρότερο από ό,τι πριν την πανδημία. «Ένα μωρό θα έπρεπε να παίρνει βάρος, όχι να χάνει» λέει. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναγκαστεί να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια. 

Η οικονομική διελκυστίνδα ήρθε αφότου ο Ερντογάν απέκτησε σαρωτικές εξουσίες το 2018. «Η αδύναμη και συνεχώς επιδεινούμενη διακυβέρνηση είναι καθοριστική στο αδύναμο αξιόχρεο» έγραφε ο Moody’s σε έκθεση του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ακμπάς περιέγραψε τη συνομιλία δύο ηλικιωμένων που πρόσφατα μπήκαν στο κατάστημά του στην Άγκυρα. Μία γυναίκα ρώτησε εάν μπορούσε να αγοράσει ένα μόνο αυγό. Η δεύτερη γυναίκα, που ήταν καλοντυμένη, ρώτησε εάν υπήρχε δωρεάν ψωμί. Σαστισμένος γέμισε την τσάντα της. «Οι συνταξιούχοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση» είπε. «Αυτό που ακούω από τους ανθρώπους είναι: “Αρκετά”». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News