The New York Times Δευτέρα 4/01/2021, 10:36 DAVID SEGAL
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Είμαστε έτοιμοι να γελάσουμε με την Covid19;

Είμαστε έτοιμοι να γελάσουμε με την Covid19;

Μία οικογένεια Βρετανών περπατάει κατά μήκος μίας ψυχρής παραλίας. Οι Τζέσαπς επρόκειτο να πάνε αρχικά στην Ντίσνεϊλαντ. Στη συνέχεια ο κορωνοϊός χτήπυσε και η Καλιφόρνια βγήκε από το τραπέζι. Επελέγη το Μαργκέιτ, μία παραθαλλάσια πόλη της Βρετανίας που βρισκόταν στην ακμή της  πριν από δεκαετίες. 

Ο Πολ Τζέσαπ, πάτερ φαμίλιας, καταπιέζεται για μία σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της εργασίας του. Η σύζυγός του, Ρέιτσελ, προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξη και ελπίζει ότι οι διακοπές θα ανανεώσουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Έχει μαζί της και το κατάλληλο outfit. Καθώς το ζευγάρι μένει μόνο του, όμως, ο Πολ εξομολογείται ότι δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. «Μου αρέσει που θέλεις να πειραματιστείς, αλλά δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον εξοπλισμό» της λέει. «Μακάρι να το ήξερα πριν πακετάρω τις βαλίτσες. Ξέρεις το δέρμα είναι πολύ δύσκολο να διπλωθεί». 

Αυτή η περίεργη συνομιλία είναι σκηνή από το επεισόδιο- πιλότος του «Pandemonium», μίας κωμικής σειράς του BBC, που θέτει ένα τολμηρό ερώτημα: Είμαστε έτοιμοι να γελάσουμε για την Covid-19; Ή τέλος πάντων υπάρχει κάτι το διασκεδαστικό σχετικά με τη ζωή κατά την πανδημία; 

Η τηλεόραση έχει ήδη ασχοληθεί με τη ζωή στην καραντίνα με το Connecting του NBC και στο Social Distance στο Netflix. Αλλά εστίσασαν σε online συζητήσεις. Το Pandemonium είναι ταυτόχρονα πιο συμβατικό και πιο τολμηρό. Η ιστορία εκτυλλίσσεται στην οικογενειακή εστία, στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια στις διακοπές- ένα δύσκολο τοπίο εν μέσω πανδημίας. 

Ο Τομ Μπάσντεν έγραψε το Pandemonium και παίζει τον Ρόμπιν, τον καπνιστή αδερφό της Ρέιτσελ. Η αρχική του ιδέα ήταν να γράψει κωμωδία για μία οικογένεια, την οποία βιντεοσκοπούσε ο γιος με μία GoPro κάμερα και ένα drone. 

Ο Σέιν Άλεν, επικεφαλής για τα κωμικά προγράμματα του BBC, έδωσε το πράσινο φως στο project και έως τον Μάιο δεν ήθελε ούτε να υπάρχει αναφορά στην Covid-19 γιατί θέλει τα προγράμματά να είναι διαχρονικά και να μπορούν να αναμεταδίδονται πολλές φορές στην πλατφόρμα on demand του BBC. «Από τότε όμως αρχίσαμε να  αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» λέει. Έτσι έπεισε τον Μπάσντεν να κάνει ένα rewriting με βάση την Covid-19. 

H σειρά μας μεταφέρει στις αρχές του 2020. Οι Τζέσαπς κλείνουν τις πτήσεις τους για την Καλιφόρνια. Το κλίμα ευφορίας εξφανίζεται όταν καταφθάνει ο ιός. Έρχονται στην επιφάνεια διαφωνίες και εντάσεις. Αρχικά η Σου, η μητέρα του Πολ δεν παίρνει τον ιό σοβαρά. Αρνείται επίσης να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες όπως το χειροκρότημα για τους υγειονομικούς. «Να χειροκροτήσω;» ρωτάει τον Πολ. «Αφού ακύρωσαν την επέμβαση στον γοφό μου; Είσαι τρελός; Θα βγω στο δρόμο να γιουχάρω». 

Εάν ο πιλότος εξασφαλίσει καλές κριτικές, θα δούμε μία ολόκληρη σεζόν. Η τελευταία σκηνή δείχνει τους Τζέσαπς να ακούν ότι η Βρετανία μπαίνει στο δεύτερο lockdown, αυτό που άρχισε τον Οκτώβριο. «Τώρα δεν επιστρέφουμε σπίτι!» φωνάζει η Ρέιτσελ. «Ας συνεχίσουμε για όσο μας το επιτρέπει ο νόμος». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News