The New York Times Τρίτη 29/12/2020, 12:08 ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΜΑΣΕΙ
THE NEW YORK TIMES

Οι ισπανόφωνοι σπρώχνουν το Μαϊάμι προς τη Δεξιά

Οι ισπανόφωνοι σπρώχνουν το Μαϊάμι προς τη Δεξιά

Ως δήμαρχος της παραδοσιακά «Δημοκρατικής» κομητείας Μαϊάμι Ντέιντ στη Φλόριντα, ο Κάρλος Α. Γκιμένεζ ένας Ρεπουμπλικανός, ψήφισε το 2016 ρεαλιστικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Όμως μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν. Ο κ. Γκιμένεζ έγινε ο πρώτος ηγέτης σε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή στις ΗΠΑ, που αντίστρεψε το de facto καθεστώς της ως «ασύλου» για τους μη εγγεγραμμένους μετανάστες. Φέτος ο κ. Γκιμένεζ, αφού έλαβε την έγκριση από τον κ. Τραμπ εκλέχθηκε στο Κογκρέσο.

Η πολιτική του εξέλιξη αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στο Μαϊάμι Ντέιντ, όπου το 58% του εκλογικού σώματος είναι ισπανόφωνοι και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι πολίτες ψήφισαν υπέρ του κ. Τραμπ φέτος. Και παρά το γεγονός ότι έχασε την κομητεία από τον Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζ., βελτίωσε το ποσοστό του κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες, μια ενίσχυση η οποία τον βοήθησε να κερδίσει εύκολα την πολιτεία της Φλόριντα.

Η Νότια Φλόριντα είναι μοναδική. Σε καμία άλλη περιοχή δεν παρατηρείται ο ίδιος συνδυασμός Ρεπουμπλικανών ισπανόφωνων, στους οποίους ηγούνται Αμερικανοί με καταγωγή από την Κούβα. Η προεδρία Τραμπ εξανάγκασε το Μαϊάμι να έρθει αντιμέτωπο με σκληρές αλήθειες, αναφορικά με τη μετανάστευση, το ρατσισμό και την εξουσία.

«Το Μαϊάμι είναι η απόλυτη φούσκα», υποστηρίζει ο Μάικλ Τζ. Μπουσταμάντε, ο οποίος μελετάει την πολιτική κουλτούρα Κούβας και Αμερικής στο πανεπιστήμιο Florida International. «Εδώ δεν μπορείς να αναφερθείς στη λατινική κοινότητα ή στην ισπανόφωνη, με τον ίδιο τρόπο που ενδεχομένως μπορείς να μιλήσεις για το Ανατολικό Λος Άντζελες, ή το Σικάγο ή τη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε, διότι εδώ οι Λατίνοι πρωταγωνιστούν».

Τα τοπικά ιδρύματα έχουν δομηθεί από τους μετανάστες και τα παιδιά τους, οι οποίοι με κάθε επόμενη γενιά γίνονται όλο και πιο φιλελεύθεροι. «Συνήθως ήμασταν πιο συμπονετικοί», αναφέρει η Κάρμεν Πελάεζ μια Κουβανοαμερικανή σκηνοθέτης, η οποία υποστήριξε τον κ. Μπάιντεν.

Κάποιος προβληματισμός ανέκυψε το καλοκαίρι, όταν κάποιοι λίγοι Λατίνοι εμφανίσθηκαν σε τοπικές διαδηλώσεις κατά τη αστυνομικής βίας η οποία ασκήθηκε σε άλλες περιοχές στη χώρα. Και στις μέρες που προηγήθηκαν των εκλογών, μέλη των Proud Boys, της ομάδας που υποστηρίζει την ανωτερότητα της λευκής φυλής, έκαναν προεκλογική καμπάνια σε περιοχές του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον Ενρίκε Τάριο, έναν Κουβανοαμερικανό.

Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στο Μαϊάμι δεν συμπεριφέρονται όπως σε άλλες περιοχές όπου η εθνοτική τους μειονότητα είναι πιο περιθωριοποιημένη, σύμφωνα με τον δρ. Μπουσταμάντε. Τα παραδοσιακά «λάτιν» ζητήματα όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση του ρατσισμού και η πολιτική ταυτότητα συχνά έχουν δευτερεύουσα σημασία, έναντι των ανησυχιών για την οικονομία, τη θρησκεία και την εξωτερική πολιτική.

Περί του 72% των καταγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών στο Μαϊάμι Ντέιντ είναι ισπανόφωνοι, πολλοί εκ των οποίων Κουβανοαμερικανοί. Ωστόσο οι μη Κουβανοί, συνιστούν σχεδόν το ήμισυ των ψήφων των Λατίνων και τείνουν προς τους Δημοκρατικούς.

Η εκστρατεία του κ. Τραμπ πέτυχε στη Νότια Φλόριντα διότι κατανόησε αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες, καθώς και για άλλους λόγους: Την επισκέφτηκε συχνά. Χαρακτήρισε τους Δημοκρατικούς ως «σοσιαλιστές». Δεν βοήθησε τους Δημοκρατικούς ότι κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών Black Lives Matter, ορισμένοι διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες που απεικόνιζαν τον Τσε Γκεβάρα, τον οποίο περιφρονούν οι Κουβανοί εξόριστοι.

Η κ. Πελάεζ λέει ότι οι εξόριστοι Κουβανοί παππούδες της βοήθησαν αργότερα πρόσφυγες. Επί του παρόντος, φοβάται ότι η στάση κάποιων είναι να κλείσουν την πόρτα πίσω τους.

Εντούτοις ο κ. Γκιμένεζ υποστηρίζει ότι η εμπειρία του ως μετανάστης διαμόρφωσε την πολιτική του. Έφυγε από την Κούβα σε ηλικία 6 χρονών. «Δεν μιλούσα ούτε λέξη Αγγλικών όταν ήρθα εδώ», έχει πει. «Και αυτή η χώρα μου έδωσε και με ευλόγησε με όλη αυτή την ευκαιρία».

Στις εκλογές για το Κογκρέσο το Νοέμβριο, ο κ. Γκιμένεζ νίκησε την Εκπρόσωπο Ντέπι Μουκαρσέλ-Πάουελ, μια Δημοκρατική που έχει μεταναστεύσει από το Εκουαδόρ. Κι όμως στην εκλογές για το νέο δήμαρχο του Μαϊάμι Ντέιντ, οι ψηφοφόροι επιφύλασσαν ακόμη μια έκπληξη: επέλεξαν τη Ντανιέλα Λεβίν Κάβα. Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της κομητείας, που είναι μια προοδευτική Δημοκρατική και δεν είναι ισπανόφωνη.

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News