The New York Times Τετάρτη 23/12/2020, 12:26 STEVEN LEE MYERS, KENNETH CHANG
THE NEW YORK TIMES

Ανταγωνισμός πέρα από τα όρια της Γης

Ανταγωνισμός πέρα από τα όρια της Γης

Η Κίνα δεν ήταν από τις πρώτες χώρες που έφτασαν στη Σελήνη, αλλά η κάψουλά της γεμάτη από σεληνιακές πέτρες και χώμα επέστρεψε στη Γη στις 17 Δεκεμβρίου και πυροδότησε έναν νέο αγώνα δρόμου για το διάστημα. Αυτή τη φορά ο ανταγωνισμός θα είναι για τους πόρους στο φεγγάρι, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν βαθύτερες έρευνες.

Το διαστημικό αεροσκάφος Chang’e-5 συγκέντρωσε δείγματα δύο κιλών από την περιοχή, που έχει λάβει την ονομασία, Mons Rümker, σε μία επιχείρηση τριών εβδομάδων, η οποία αποκαλύπτει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας.

Οι ΗΠΑ και η Σοβετική Ένωση ανταγωνίζονταν για την υπεροχή τις δεκαετίες του ’60 και του ΄70 φέρνοντας πίσω δείγματα από τη Σελήνη. Τώρα η Κίνα ανυπομονεί να δείξει τα τεχνικά της προσόντα και να εξερευνήσει το ηλιακό σύστημα. Όπως και οι ΗΠΑ έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία σεληνιακή βάση η οποία θα λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για πιο φιλόδοξες αποστολές. 

Το διάστημα εξελίσσεται έτσι σε ένα πεδίο στο οποίο οι δύο χώρες ενδεχομένως να συγκρουστούν. Αν και τα διαστημικά προγράμματα της Κίνας δεν έχουν ακόμη εκείνα των ΗΠΑ, οι φιλοδοξίες της πυροδότησαν και την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει στρατωτική oμάδα κρούσης για το διάστημα (Space Force). 

Το 2019 ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε τα σχέδια να επιταχύνει την επιστροφή της Αμερικής στο φεγγάρι έως το 2024, κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας στην οποία προειδοποίησε ότι η Κίνα «θέλει να καταλάβει το σεληνιακό έδαφος και να καταστεί κυρίαρχη δύναμη του διαστήματος».  

Ορισμένοι ελπίζουν ότι ο ανταγωνισμός των δύο μπορεί να μετατραπεί σε συνεργασία. Αλλά η NASA δεν έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί απευθείας με κινεζική διαστημική υπηρεσία ή κινεζικά ελεγχόμενες εταιρείες εξαιτίας μίας σχετικής ρήτρας, που εντάχθηκε στο νόμο για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας το 2011. Η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη NASA. Αλλά πιθανότατα θα μεταθέσει τον στόχο της κυβέρνησης Τραμπ για το 2024, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν απίθανο να επιτευχθεί ακόμη και σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ. 

Αντιθέτως η Κίνα μένει πιστή στο χρονοδιάγραμμά της, με το διαστημικό της πρόγραμμα να λειτουργεί ως πηγή εθνικής υπηρεφάνειας. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει καταστήσει το διάστημα κεντρικό κομμάτι του ονείρου του για μία πιο ισχυρή Κίνα.

Η ανάπτυξη του προγράμματος Chang’e άρχισε ήδη από τη δεκαετία του 2000, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διεκήρυξε ότι οι αστροναύτες της NASA θα επιστρέψουν στη Σελήνη έως το 2020. Συνέχισε σε αυτό το μονοπάτι, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε το πρόγραμμα στη Σελήνη και εστίασε σε πιο απόμακρους προορισμούς όπως ένας αστεροειδής και ο Άρης. 

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα, που έχει προσγειωθεί στη Σελήνη τον 21ο αιώνα και το έχει κάνει τρεις φορές. Οραματίζεται το φεγγάρι ως μία βάση- ρομποτική σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ίσως και για ανθρώπους- που θα στηρίζει την εξερεύνηση του διαστήματος τις επόμενες δεκαετίες. Ο Στρατηγός Ζανγκ Γιουλίν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος αστροναυτών της Κίνας, έγραφε το 2019 στην People’s Daily ότι η περιοχή ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη θα καταστεί «ακόμη ένα ευρύ πεδίο για την επέκταση του χώρου ζωής τον ανθρώπων». Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχους, ο Μπάο Γουεϊμίν της κρατικά ελεγχόμενης China Aerospace Science and Technology Corporation, άφησε να εννοηθεί ότι η περιοχή αυτή ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη θα μπορούσε να καταστεί οικονομική ζώνη, που θα παράξει έσοδα 10 τρισ. δολαρίων για την οικονομία της χώρας του.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με την επίδειξη της τεχνολογίας τους. Έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις οικονομικές φιλοδοξίες τους σε όρους πόρων που βρίσκονται εκεί έξω» σχολιάζει ο ανεξάρτητος αναλυτής, Ναμράτα Γκοσγουάμι.

Η Κίνα σχεδιάζει να χτίσει έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη και έχει προτείνει σε αστροναύτες άλλων χωρών να εργαστούν εκεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News