The New York Times Δευτέρα 14/12/2020, 15:31
THE NEW YORK TIMES

Φυσική ανοσία ή εμβόλιο;

Φυσική ανοσία ή εμβόλιο;

Της Apoorva Mandavilli

Λίγο μετά τα νέα του περασμένου μήνα για τα εκπληκτικά αποτελέσματα από τα πειραματικά εμβόλια των Pfizer και Moderna, ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Rand Paul τουίταρε μία προκλητική σύγκριση. Τα νέα εμβόλια είναι 90% και 94,5% αποτελεσματικά, είπε ο κ. Paul, που έχει σπουδάσει οφθαλμίατρος. Και η Covid-19 που έχει κολλήσει φυσικά είναι 99,9982% αποτελεσματική, ισχυρίστηκε.

Ο κ. Paul είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν πει ότι το να επιβιώσει κανείς από την Covid-19 προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το να κάνει το εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα επιβιώσει χωρίς προβλήματα από τη μόλυνση, είπε  η Jennifer Gommerman, ανοσολόγος του University of Toronto. Το πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι είναι προβλέψιμο και ασφαλές, είπε. «Έχει φτιαχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να παράγει μια αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση». Αλλά τι ξέρουμε σχετικά με το πώς συγκρίνεται η ανοσία από μία μόλυνση με τα νέα εμβόλια; Ρωτήσαμε τους ειδικούς.

Ποιο από τα δύο παράγει ισχυρότερη ανοσολογική απάντηση: Μία φυσική μόλυνση ή ένα εμβόλιο;

Δεν γνωρίζουμε. Αλλά τα εμβόλια του κορωνοϊού απέτρεψαν την ασθένεια και είναι ένα ασφαλέστερο στοίχημα, είπαν οι ειδικοί.  Η φυσική ανοσία από τον ιό είναι αρκετά ισχυρή. Μία μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που νοσούν παράγουν τουλάχιστον κάποια αντισώματα και κύτταρα ανοσίας τα οποία να μπορούν να αποκρούσουν τη μόλυνση. Και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μαρτυρούν ότι αυτή η προστασία θα διατηρηθεί για χρόνια, αποτρέποντας κάποια σοβαρή ασθένεια, εάν όχι μια νέα μόλυνση. Αλλά στους ανθρώπους που νοσούν ήπια, η προστασία ίσως να εξασθενεί μέσα σε λίγους μήνες.  

Είμαι νέος, υγιής και στην ομάδα χαμηλού ρίσκου για την Covid-19. Γιατί να μην το ρισκάρω αντί για να κάνω ένα βεβιασμένο εμβόλιο;

Η Covid-19 είναι μακράν η πιο επικίνδυνη επιλογή. «Είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα της ανάρρωσης του σώματος, το ένα είναι λιγότερο προβληματικό από ό,τι το άλλο. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος  με τη φυσική μόλυνση», είπε η Marion Pepper, ανοσολόγος στο University of Washington στο Σιάτλ.

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή έχουν ασθένειες όπως ο διαβήτης είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι να νοσήσουν σοβαρά. Ο ιός φαίνεται να είναι λιγότερο επικίνδυνος για τους νεότερους ανθρώπους και τις γυναίκες. Αλλά πέρα από τις γενικεύσεις, οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούν πολύ βαριά και πεθαίνουν, ενώ άλλοι δεν έχουν συμπτώματα.

Σε μία έρευνα με περισσότερα από 3.000 άτομα, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, που νοσηλεύτηκαν για Covid, το 20% χρειάστηκε να μπει στη ΜΕΘ και το 3% πέθανε. Και ακόμα και εάν κάποιος δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την Covid, οι φίλοι ή οι συγγενείς του μπορεί να ανήκουν.

Έως και ένας στους τρεις ανθρώπους που ανέρρωσαν έχουν χρόνια παράπονα, όπως η εξάρτηση ή η ταχυκαρδία, για μήνες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και άτομα κάτω των 35, χωρίς υφιστάμενα νοσήματα. Κάποιοι που επιβίωσαν επίσης εμφανίζουν ενδείξεις ότι το σώμα τους τα έχει βάλει με τον εαυτό του, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.   Αντίθετα, τα εμβόλια του κορωνοϊού ενέχουν μικρούς γνωστούς κινδύνους.

Είχα Covid. Είναι ασφαλές να κάνω το εμβόλιο; Και εάν ναι, πότε θα μπορούσα να το κάνω;

Είναι ασφαλές και ενδεχομένως ακόμα και ωφέλιμο για όποιον έχει περάσει την Covid να κάνει το εμβόλιο, είπαν οι ειδικοί. «Θα μπορούσε κάποιος να έχει ακόμα καλύτερη ανοσολογική απάντηση ενισχύοντας την όποια ανοσία είχε από την πρώτη μόλυνσή του, μέσω ενός εμβολίου», είπε η δρ Pepper.

Εάν έχετε ήδη περάσει Covid-19, μπορείτε να περιμένετε λίγο για το εμβόλιο.  Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσολογική απάντηση εξελίσσεται κατά τους πρώτους μήνες μετά τη μόλυνση, όμως όλοι όσοι έχουν περάσει Covid έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας κατά αυτό το διάστημα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τις Πρακτικές Εμβολιασμού είπε ότι τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που κόλλησαν τον ιό τις τελευταίες 90 ημέρες.  «Σε κάποιο σημείο, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε εάν οι 90 ημέρες είναι το σωστό νούμερο», είπε η δρ Yvonne Maldonado, που εκπροσωπεί την American Academy of Pediatrics στις συναντήσεις της επιτροπής. Αλλά για τώρα, «οι άνθρωποι που έχουν ενδείξεις ότι μολύνθηκαν πρόσφατα πιθανότατα δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν από τους πρώτους, γιατί υπάρχουν τόσα λίγα διαθέσιμα εμβόλια».

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News