Κόσμος Κυριακή 28/11/2021, 19:43
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Δίνουμε μάχη με το χρόνο – Η ρήτρα στη συμφωνία με τη Pfizer

Φον ντερ Λάιεν: Δίνουμε μάχη με το χρόνο – Η ρήτρα στη συμφωνία με τη Pfizer

«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι ειδικοί ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη Ρίγα της Λετονίας.

«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή αυτήν.

«Οι επιστήμονες και οι εταιρείες που δημιουργούν τα εμβόλια χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον, πρόσθεσε. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.

Η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη.

Πριν από δύο ημέρες, η φον ντερ Λάιεν απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της Ε.Ε. να εμβολιαστούν, ενισχύοντας -μέσω των αναμνηστικών δόσεων- τη θωράκισή τους απέναντι στον ιό. «Είναι πλέον σημαντικό όλοι μας στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως «όλες οι εναέριες μετακινήσεις σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του κινδύνου που αποτελεί αυτή η νέα παραλλαγή».

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έπιασαν δουλειά οι εταιρείες εμβολίων

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια συμπτώματα επιβεβαιώνουν αρχές της Νοτίου Αφρικής

BioNTech για αφρικανική μετάλλαξη: Σε 100 μέρες ανανεωμένο εμβόλιο αν χρειαστεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News