Κόσμος Κυριακή 28/11/2021, 16:25
ΚΟΣΜΟΣ

Morgan Stanley: Θα εγκριθεί το φάρμακο της Merck για τον κορωνοϊό

Morgan Stanley: Θα εγκριθεί το φάρμακο της Merck για τον κορωνοϊό

Το φάρμακο της Merck κατά της Covid-19 κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, παρότι τα στοιχεία από το δεύτερο γύρο των κλινικών ερευνών ήταν λιγότερο αισιόδοξα σε σχέση με τα αρχικά αποτελέσματα, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley.

Η Merck ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα βάσει στοιχείων από 1.400 ασθενείς ότι η χορήγηση του φαρμάκου μείωνε την πιθανότητα νοσηλείας και θανατων από την Covid-19 κατά 30%. Αντιθέτως ένα μήνα πριν, τα στοιχεία από από 775 ασθενείς έδειχαν μείωση κατά 50%, με αποτέλεσμα το φάρμακο να θεωρείται σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ωστόσο, η διάσταση των αποτελεσμάτων μεταξύ των κλινικών δοκιμών προκάλεσαν ανησυχία στις αρμόδιες αρχές, που καλούνται να εγκρίνουν το φάρμακο για χορήγηση σε ασθενείς. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων άφησε να εννοηθεί σε επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τις μακροχρόνιες παρενέργειες του φαρμάκου.

Ο FDA ωστόσο τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για καποιο σοβαρό πρόβλημα από τη λήψη του φαρμάκου της Merck.
«Δεδομένων των αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Μολνουπιραβίρη θα εγκριθεί», σημείωσαν οι αναλυτές Matthew Harrison και Charlie Yang της Morgan Stanley.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι οι ανησυχίες που τέθηκαν από τον FDA ήταν προσδοκώμενες σε γενικές γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA παράλληλα εξετάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Το φάρμακο αυτό, όπως και της Merck, υπόσχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της θεραπείας κατά της Covid-19.

Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει συστάσεις σχετικά με την χορήγησή του φαρμάκου της Merck. Επίσης, στη Βρετανία, η αρμόδια εποτπική αρχή της υγείας έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο για Covid: Λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με τα πρώτα στοιχεία

Covid-19: Αυτά τα δύο χάπια θα είναι σύντομα διαθέσιμα – Θα βάλουν τέλος στην πανδημία;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News