Κόσμος Κυριακή 28/11/2021, 16:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ναι ψηφίζουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα για το υγειονομικό πάσο

Ελβετία: Ναι ψηφίζουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα για το υγειονομικό πάσο

Το πράσινο φως στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης μέσω χρήσης υγειονομικού πάσου φαίνεται πως έδωσαν σήμερα οι Ελβετοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το σημερινό δημοψήφισμα, οι πολίτες της Ελβετίας ενέκριναν το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας εξουσιοδοτώντας έτσι την κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση του νέου κύματος. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειχναν 63% υπέρ.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την διενέργειά του έδιναν σταθερό προβάδισμα στο στρατόπεδο του ναι. Επίσης, τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το λαϊκιστικό δεξιό Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη την ώρα που το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί στέλεχος «ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θέτει εκ νέου τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού.

Κατάσταση στην Ελβετία

Ταυτόχρονα, στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Όμως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).

Με το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων κατά της covid-19 να φτάνει περίπου το 65,7% η Ελβετία έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.

Όμως πλέον οι νόμοι τροποποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις αρχές για να αντιμετωπίζουν την πανδημία, αλλά και για να υιοθετηθεί η χρήση του υγειονομικού πάσου, με αποτέλεσμα οι αντιεμβολιαστές και όσοι τάσσονται κατά του πιστοποιητικού να ζητήσουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:

Δανία: Επαναφέρει το «πάσο κορωνοϊού» εν μέσω του τρίτου «κύματος» της πανδημίας

Bloomberg: Εννεάμηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια θα προτείνει η Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News