Κόσμος Παρασκευή 26/11/2021, 21:32
ΚΟΣΜΟΣ

BioNTech για αφρικανική μετάλλαξη: Σε 100 μέρες ανανεωμένο εμβόλιο αν χρειαστεί

BioNTech για αφρικανική μετάλλαξη: Σε 100 μέρες ανανεωμένο εμβόλιο αν χρειαστεί

Η BioNTech ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραγάγει και να στείλει ανανεωμένη εκδοχή του εμβολίου της μέσα σε 100 ημέρες, εφόσον αποδειχθεί ότι το εμβόλιο που έχει διοχετεύσει δεν καλύπτει τη νέα αφρικανική μετάλλαξη.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία, διότι ενδέχεται να μεταδίδεται ακόμη ταχύτερα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέσα σε δύο εβδομάδες θα ξέρει εάν το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι της μετάλλαξης, βάσει εργαστηριακών ερευνών.
«Η Pfizer και η BioNTech είχαν λάβει μέτρα πριν από μήνες, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να στείλουν τις πρώτες δόσεις εντός 100 ημερών στην περίπτωση μίας νέας μετάλλαξης», ανακοίνωσε νωρίτερα η εταιρεία.

Αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες εταιρείες

Εκτός της BioNTech, περαιτέρω ερευνητικές ομάδες, μεταξύ αυτών και της Johnson & Johnson, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εξετάζουν την αποδοτικότητα των εμβολίων τους έναντι της αφρικανικής μετάλλαξης.

Η AstraZeneca επίσης εξέδωσε ανακοίνωση ότι πραγματοποιεί σχετικές έρευνες σε Μποτσουάνα και Σουαζιλάνδη, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ώστε να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την απόδοση του εμβολίου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αποδοτικότητα των υφιστάμενων εμβολίων παραμένουν προς το παρόν σε θεωρητικό μόνο επίπεδο, λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεων που παρουσιάζονται στην πρωτεϊνική ακίδα της – σχεδόν στο διπλάσιο αριθμό από αυτόν που παρουσίασε η Δέλτα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η Κομισιόν προτείνει την αναστολή πτήσεων προς νότια Αφρική

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη νέα «παραλλαγή ανησυχίας»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News