Κόσμος Κυριακή 28/11/2021, 18:45
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια συμπτώματα επιβεβαιώνουν αρχές της Νοτίου Αφρικής

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια συμπτώματα επιβεβαιώνουν αρχές της Νοτίου Αφρικής

Ήπια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ασθενείς της νέας μετάλλαξης Όμικρον, επιβεβαίωσε σήμερα σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Ο Barry Schoub, πρόεδρος της υπουργικής συμβουλευτικής επιτροπής της χώρας δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είναι ήπια με ήπια προς μέτρια συμπτώματα και αυτό είναι καλό σημάδι».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «κατά κάποιον τρόπο ελπίζουμε να μην αντικαταστήσει τη μετάλλαξη Δέλτα, διότι ξέρουμε ότι αυτή ανταποκρίνεται καλά στο εμβόλιο».

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί 3.220 ασθενείς με τη νέα μετάλλαξη στη Νότια Αφρική, χωρίς ωστόσο να έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών. Επίσης, περίπου τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, η γιατρός Ανζελίκ Κέτζι, η οποία έχει αναλάβει τη θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στη Νότιο Αφρική, ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς εμφανίζουν μέχρι στιγμής «ήπια συμπτώματα». Η ίδια επεσήμανε ότι έχει παρατηρήσει ανάρρωση χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.

Η Ανζελίκ Κέτζι, η οποία είναι παράλληλα πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, παρέλαβε τους ασθενείς με θετικό τεστ, αλλά ασυνήθιστα συμπτώματα. «Αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου είναι η αίσθηση υπερκόπωσης», τόνισε στο AFP.

Η πλειονότητα ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ λίγο λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι. Εκτός από υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες και είχαν ξερόβηχα ή «φαγούρα στον λαιμό», ανέφερε η γιατρός. Λίγοι από τους ασθενείς εμφάνιζαν χαμηλό πυρετό. Η δρ. Κέτζι ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές στις 18 Νοεμβρίου για «μία κλινική εικόνα που δεν παραπέμπει στην παραλλαγή Δέλτα», την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

Η ίδια τόνισε ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την παραλλαγή αυτή, την οποία ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «ανησυχητική». «Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος», αλλά «προς το παρόν, ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι, είχαν ήπια συμπτώματα», υπογράμμισε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με αυτή τη μετάλλαξη, αλλά η συγκεκριμένη (παραλλαγή) εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα γιατί δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα της “Δέλτα”», συνέχισε.

Ήδη, πολλές χώρες έχουν καταγράψει μερικά κρούσματα της Όμικρον, όπως το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Η. Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μετάλλαξη Όμικρον: Κλείνουν τα σύνορα, αυστηροποιούνται τα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News