Κόσμος Τετάρτη 24/11/2021, 16:45
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία – Στο FDP το ΥΠΟΙΚ;

Τίτλοι τέλους στην κυριαρχία της Μέρκελ

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία – Στο FDP το ΥΠΟΙΚ;

Τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD), Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της τριμερούς συμφωνίας, η οποία επήλθε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο μηνών, ο νέος Καγκελάριος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να ενισχύουν και να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, ξεκαθάρισαν ότι επιθυμούν να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας, με το χρέος να κινείται εντός του προκαθορισμένου στόχου από το 2023. 

Στο μέτωπο του περιβάλλοντος, δεσμεύτηκαν για την κυκλοφορία τουλάχιστον 15 εκατ. ηλεκτρικών Ι.Χ. στους γερμανικούς δρόμους έως το 2030, αλλά και στην υιοθέτηση πολιτικών μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Με βάση την τριμερή συμφωνία, ένα έγγραφο 177 σελίδων, τα κυβερνητικά κόμματα επιθυμούν να επιταχύνουν τις επενδύσεις και στον τομέα της τεχνολογίας – ψηφιοποίησης. 

«Θέλουμε να τολμήσουμε και να κάνουμε περισσότερη πρόοδο. Θα επενδύσουμε μαζικά στη Γερμανία για να την κρατήσουμε μπροστά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Όλαφ Σολτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανακοίνωση σφραγίζει το τέλος της 16ετούς πολιτικής κυριαρχίας της Άγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, με την πρώτη να βγαίνει τη σύνταξη και τους δεύτερους να καλούνται να βρεθούν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο νέος συνασπισμός, γνωστός ως «φανάρι» λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων, αναμένεται να συγκροτηθεί επισήμως στις 6 – 10 Δεκεμβρίου, όταν και γίνει πράξη η εκλογή του Όλαφ Σολτς από την Bundestag ως επόμενου Καγκελάριου της Γερμανίας.

H κατανομή των υπουργείων

Παρότι δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων υπουργών, οι Σοσιαλδημοκράτες, εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

  • Άμυνας
  • Εσωτερικών
  • Υποδομών
  • Εργασίας
  • Υγείας
  • Οικονομικής Συνεργασίας

Το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) αναλαμβάνει τα υπουργεία:

  • Εξωτερικών
  • Οικονομίας και Κλίματος
  • Οικογένειας
  • Γεωργίας
  • Περιβάλλοντος

Τέλος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Nέος ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία: Τον Κρίστιαν Λίντνερ του FDP «δείχνει» η Bild

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News