Κόσμος Τετάρτη 6/10/2021, 18:23
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων

Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων

«Αύριο ξεκινάμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που θα έχει αύριο με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FPD), με στόχο τον σχηματισμό τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος ήταν ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία κόμματα τα οποία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές τηρούν την εντολή διακυβέρνησης που έλαβαν», ενώ χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα διμερείς συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους ως «εποικοδομητικές».

Κεντρικό θέμα των αυριανών διαβουλεύσεων θα είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η πολιτική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς. Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση προβλέπουν είτε τη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε SPD, Πράσινους και FPD είτε τη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε CDU/CSU, Πράσινους και FDP, καθώς έχει αποκλειστεί το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού SPD – CDU/CSU. 

Επικρίσεις για τις διαρροές

Στο μεταξύ, το SPD, οι Πράσινοι και ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) έσπευσαν να επικρίνουν τη διαρροή του περιεχομένου των μέχρι στιγμής προκαταρκτικών διευρευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Όσον αφορά στις διαρροές, αυτές αντικατοπτρίζουν την εσωτερική κατάσταση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών: αγώνες εξουσίας, απουσία προσανατολισμού, αδύναμη ηγεσία και αδυναμία διακυβέρνησης», δήλωσε ο επί μακρόν αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο Στέγκνερ τάχθηκε επίσης υπέρ των γρήγορων τριμερών συνομιλιών με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους για τη δημιουργία συνασπισμού «Το SPD είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη και επιδιώκει έναν προοδευτικό μελλοντικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP».

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός των Πρασίνων, Γιάνος Ντάμεν, δήλωσε ότι «είναι σαφές πως το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν εμπιστευτικές και εχέμυθες συνομιλίες. Εμείς οι Πράσινοι υποστηρίζουμε μια κουλτούρα της εμπιστοσύνης, όπως και άλλοι. Το αν το θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες». Όταν ρωτήθηκε εάν το CDU και το CSU έχασαν την ευκαιρία για έναν κυβερνητικό συνασπσιμό «Τζαμάικα», ο Ντάμεν είπε: «Προφανώς εσωτερικά θέλουν να βλάψουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι όμως ένα δικό τους πρόβλημα, το οποίο πρέπει και να επιλύσουν οι ίδιοι».

Προηγουμένως, παρά το συμφωνημένο απόρρητο, το περιεχόμενο από τις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, Πρασίνων και του FDP είχε γίνει επίσης γνωστό. Ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί υποπτεύονται ότι ο αποστολέας βρίσκεται στις τάξεις τους για να σαμποτάρει έναν ενδεχόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα» (προέρχεται από τα χρώματα των τριών κομμάτων).

Ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, Τίλμαν Κούμπαν, επέκρινε το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες από τις προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, FDP και των Πρασίνων για τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης. «Καλό θα ήταν να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι εμπιστευτικές συνομιλίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο υπεύθυνος των διαρροών, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί στις τάξεις μας», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Η εφημερίδα «Bild» δημοσίευσε χτες ότι CDU/CSU και Πράσινοι διαφώνησαν σε τρία σημεία, ιδίως: την πολιτική μεταφορών, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την οικονομική πολιτική. Προηγουμένως, είχε δημοσιεύσει ανάλογες λεπτομέρειες από τις επίσης εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News