Κόσμος Κυριακή 26/09/2021, 19:04
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%

Το SPD φαίνεται ότι θα επικρατήσει τελικά του CDU στην πρώτη θέση στις γερμανικές εκλογές, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν ποσοστό από 24,5% έως 26% στα δύο κόμματα, με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό και να έχει το προβάδισμα παίρνοντας την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τις πρώτα επίσημα αποτελέσματα το SPD παίρνει ποσοστό 25,8%, με το CDU να εξασφαλίζει το 24,1% των ψήφων.

Οι Πράσινοι έρχονται τρίτοι με ποσοστό 14,6%, το FDΡ και το AfD της άκρα δεξιάς ακολουθούν με ποσοστό 11,5% και 10,5%, ενώ αισθητά πιο πίσω με 4,9% βρίσκεται το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο αν παραμείνει αυτό το ποσοστό δεν μπαίνει στη βουλή. 

Με τα έως τώρα δεδομένα το κόμμα του Όλαφ Σολτς εξασφαλίζει 205 έδρες στη γερμανική βουλή, των Συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ 194, στο κόμμα των Πράσινων αναλογούν 116 έδρες, στους Φιλελεύθερους και στο AfD από 91 και 84 αντίστοιχα, ενώ με 39 έδρες ακολουθεί το κόμμα της Αριστεράς. 

Υπενθυμίζεται ότι για να σχηματισθεί κυβέρνηση, πρέπει ένα κόμμα ή ένας σχηματισμός να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-1

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll τα ποσοστά διαμορφώνονταν ως εξής:

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-2

Ξεχωριστή δημοσκόπηση για το κανάλι ZDF έδειχνε βραχεία κεφαλή στο CDU με 26%, έναντι 25% του κόμματος του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, με τους Πράσινους να αποσπούν το 14,5% των ψήφων, το FDP το 12%, ενώ με ποσοστό 10% και 5% ακολουθούν AfD και Αριστερά. 

Σύμφωνα με 

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-3

SPD: Εντολή να κυβερνήσουμε

Λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπειλ, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει εντολή να σχηματίσει συνασπισμό και να κυβερνήσει, δήλωσε , αφότου τα πρώτα exit polls έδειξαν ισοδυναμία με το κόμμα των Συντηρητικών της απερχόμενης καγκελαρίου  Άγκελα Μέρκελ με 25%.

«Το SPD έχει την εντολή να κυβερνήσει. Θέλουμε ο Όλαφ Σολτς να είναι καγκελάριος», δήλωσε ο Κλίνγκμπειλ λίγο μετά τα πρώτα exit polls.

Το exit poll για το τηλεοπτικό ARD έδειξε ότι SPD και Συντηρητικοί έχουν το ίδιο ποσοστό, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD βρίσκεται οριακά μπροστά.

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-4

Σολτς: Οι ψηφοφόροι θέλουν να είμαι ο επόμενος καγκελάριος

Eνθουσιασμένος δήλωσε ο ηγέτης των Σοδιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, με τα έως τώρα στοιχεία από τις σημερινές εκλογές, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί σήμερα έδειξαν ότι τον θέλουν για τον επόμενο καγκελάριο. 

«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν. Το κόμμα πηγαίνει καλύτερα από ότι πριν, για πολύ καιρό».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι ο επόμενος καγκελάριος.

Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματός του, σημείωσε ότι η παράταξή του έχει δείξει τι χρειάζεται για να κυβερνηθεί μια χώρα. Φυσικά, τόσα χρόνια βρισκόταν σε συνασπισμό με το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ ε.

Όπως δήλωσε, περιμένει τα τελικά αποτελέσματα «και τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-5

CDU: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνασπισμού με Πράσινους και FDP

«Τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός συνασπισμού του κόμματός μας με τους Πράσινους και το FDP», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος της απερχόμενης καγκελαρίου  Άγκελα Μέρκελ, Πολ Ζέμιακ στις πρώτες του δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls. Θα είναι μια μακριά νύχτα εκλογών», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό 25% που φαίνεται ότι εξασφαλίζει το CDU αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-6

Λάσετ: Να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να διατηρήσουμε τη Γερμανία ενωμένη

«Όλα τα κόμματα πρέπει τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κρατήσουν τη Γερμανία ενωμένη». Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο υποψήφιος για τη θέση του καγκελάριου του κόμματος των Συντηρητικών, Άρμιν Λάσετ, κατά τις πρώτες του δηλώσεις από τα κεντρικά του CDU, μετά τα πρώτα exit polls που δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις εκλογές, καθώς το SPD φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 25% μαζί με τους Συντηριτικούς. 

«Θα είναι μια μακρά νύχτα», δήλωσε, αφού αναγνώρισε τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

«Λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους μας. Η ψήφος για το κόμμα μας είναι μια ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το CDU».

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Λάσετ προειδοποιούσε επανειλημμένα ότι κάθε ψήφος στο SPD οδηγεί προς την άκρα αριστερά και κόμμα της Αριστεράς το οποίο ενδέχεται και να μην μπει στο κοινοβούλιο.

Πράσινοι: Φανταστικά ποσοστά για εμάς

Ποσοστό κοντά στο 15% δίνουν τα πρώτα exit polls για το κόμμα των πράσινων και για την εκ των επικεφαλής του κόμματος, Αναλένα Μπέρμπολ τα νούμερα αυτά είναι «φανταστικά».

«Έχουμε εντολή για το μέλλον», υπογράμμισε στις πρώτες της δηλώσεις.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια “κυβέρνηση για το κλίμα”», συμπλήρωσε.

Βρισκόμενη στο πλευρό του επίσης επικεφαλής του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, επαίνεσε τους νέους ψηφοφόρους και τους μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο Fridays for Future στο Βερολίνο πριν από δύο ημέρες.

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-7

Αναβρασμός στο κόμμα της Αριστεράς καθώς οριακά μπαίνει στη βουλή

Η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αγωνιώδης για το κόμμα της Αριστεράς, καθώς με το ποσοστό 5% που δείχνουν τα πρώτα exit polls ότι εξασφαλίζει, οριακά μπαίνει στη γερμανική βουλή.

Βάσει του γερμανικού συντάγματος, ένα κόμμα για να εκπροσωπείται στη βουλή πρέπει να έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ του 5% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές. 

Να σημειωθεί ότι και τα δύο έως τώρα exit polls δίνουν το ίδιο ποσοστό 5%.

Το Die Linke είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην πρώην ανατολική Γερμανία, όπου αντλεί υποστήριξη από πρώην κομμουνιστές και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του SDP.

Γερμανικές εκλογές: To SPD κέρδισε την πρωτιά με 25,8%-8

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News