Κόσμος Κυριακή 26/09/2021, 15:23
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκκλήσεις των Ταλιμπάν να επανέλθουν οι διεθνείς πτήσεις

Αφγανιστάν: Εκκλήσεις των Ταλιμπάν να επανέλθουν  οι διεθνείς πτήσεις

Έκκληση απηύθυνε σήμερα Κυριακή η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προς τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να αρχίσουν ξανά τις διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα, δίνοντας υποσχέσεις για πλήρη συνεργασία μαζί τους.  Παράλληλη διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν επιλυθεί.

Η σχετική δήλωση από του υπουργείου Εξωτερικών, έρχεται την ώρα που η νέα κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της να καταστήσει ξανά προσιτή τη χώρα και να κερδίσει διεθνή αποδοχή, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, η οποία τύγχανε την αποδοχή της Δύσης.

Επί του παρόντος ένας περιορισμένος αριθμός επιβατικών πτήσεων και εκείνων που μεταφέρουν βοήθεια εκτελείται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι κανονικές πολιτικές πτήσεις δεν έχουν επαναληφθεί, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου, στον απόηχο της χαοτικής εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων ξένων και ευάλωτων Αφγανών, που ακολούθησε την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Το αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, έχει έκτοτε ανοίξει, με τη βοήθεια τεχνικών ομάδων από το Κατάρ και την Τουρκία.

Αν και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Pakistan International Airlines, προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες και ένας περιορισμένος αριθμός επιβατών μπορεί να βρει θέσεις σε πτήσεις, οι τιμές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι υψηλότερες από το κανονικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί δήλωσε πως η αναστολή των διεθνών πτήσεων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Αφγανοί να μην μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό και επίσης εμποδίζει ανθρώπους να ταξιδεύουν για εργασία ή σπουδές.

«Καθώς τα προβλήματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ επιλύθηκαν και το αεροδρόμιο είναι πλήρες λειτουργικό για εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν διαβεβαιώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες για την πλήρη συνεργασία του», τόνισε.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σοβαρή οικονομική κρίση και δέχθηκαν πίεση σε θέματα που έχουν να κάνουν από την εκπαίδευση των κοριτσιών μέχρι τους ισχυρισμούς για αντίποινα εναντίον πρώην αξιωματούχων και άλλων που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News