Κόσμος Κυριακή 3/10/2021, 12:56
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στη Βουλή το Die Linke χάρη σε… τρεις βουλευτές

Παρότι δεν «έπιασε» το όριο του 5%

Γερμανία: Στη Βουλή το Die Linke χάρη σε… τρεις βουλευτές

Μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής «Η Αριστερά» βρίσκεται σε αναζήτηση των αιτιών της ήττας και απόδοσης ευθυνών. Τη Δευτέρα η συμπρόεδρος του κόμματος Σουζάνε Χένιγκ-Βέλσο δήλωσε ότι το κόμμα χρειάζεται εκ βάθρων ανανέωση τονίζοντας ότι το De Linke την γλίτωσε φθηνά και έχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία να χαράξει μια νέα πορεία. Τόσο η Σουζάνε Χένιγκ-Βέλσο, όσο και η συμπρόεδρος Ζανίν Βίσλερ δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην προεδρία του κόμματος.  

Στις εκλογές το ποσοστό της Αριστεράς συρρικνώθηκε σχεδόν στο μισό πέφτοντας από το 9,2% στο 4,9%, δηλαδή κάτω από το όριο εισόδου στο γερμανικό κοινοβούλιο. Χάρη όμως στην «άμεση εντολή» (Direktmandat ) τριών βουλευτών, του ιστορικού στελέχους Γκρέγκορ Γκίζι στο Βερολίνο, της Γκεζίνε Λετς επίσης στο Βερολίνο και του Ζέρεν Πέλμαν στη Λειψία, ενεργοποιήθηκε η λεγόμενη βασική ρήτρα εντολής που προβλέπει είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο ακόμα και αν δεν διασφαλίζει ποσοστό 5%. Στη νέα βουλή οι βουλευτές του αριστερού κόμματος περιορίζονται από 69 στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σε μόλις 39. 

Διαβάστε επίσης: Όλαφ Σολτς: Οι ψηφοφόροι έδωσαν εντολή για κυβέρνηση 3 κομμάτων

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκλογή των τριών βουλευτών έσωσε το κόμμα μας. Λειτούργησαν σαν σανίδα σωτηρίας για την Αριστερά», δήλωσε η Γκεζίνε Λετς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Για «σανίδα σωτηρίας» έκανε λόγο και ο Ζέρεν Πέλμαν τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «ήρθε η ώρα να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα από την καταστροφική ήττα». 

Σε ρόλο θεατή η Αριστερά 

Οι δύο συμπρόεδροι είναι ωστόσο αποφασισμένες να παραμείνουν στην ηγεσία του κόμματος, την οποία ανέλαβαν μόλις την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με τη Ζανίν Βίσλερ «τα αίτια του κακού εκλογικού αποτελέσματος είναι βαθύτερα και δεν σχετίζονται με πρόσωπα και αξιώματα». Από την πλευρά της η Σουζάνε Χένιγκ-Βέλσο δήλωσε ότι «το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να παραιτηθούμε και να πούμε κάντε τώρα ό,τι νομίζετε». 

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η ηγεσία του κόμματος θεωρούσε εφικτή μια συμμετοχή στις μετεκλογικές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Στηριζόμενη σε σειρά δημοσκοπήσεων Η Αριστερά διέκρινε προοπτική συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών Άρμιν Λάσετ είχε προειδοποιήσει τότε σε προεκλογικές του ομιλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις για τον κίνδυνο μιας «αριστερόστροφης πολιτικής». 

Διαβάστε επίσης: Γερμανικές εκλογές: Ποιoς θα είναι ο μελλοντικός Αντικαγκελάριος

Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ωστόσο στην Αριστερά ρόλο θεατή. «Αποδεχόμαστε τη θέση μας στα έδρανα της αντιπολίτευσης από όπου και θα λειτουργούμε ως κοινωνική συνείδηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς. Κατά την εκτίμησή του τα αίτια για την καθίζηση του κόμματος δεν θα πρέπει να αναζητηθούν στους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος το κόμμα δεν εμφανίζονταν συσπειρωμένο στη γερμανική κοινωνία αλλά διαιρεμένο. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει για τα επόμενα βήματα καθώς και για τα αίτια της ήττας. 

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ διχάζει και πάλι την Αριστερά 

Τις συζητήσεις στο προεδρείο για μια ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης της Αριστεράς, αλλά και τους τρόπους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων δεν αποκλείεται να απασχολήσει και η «περίπτωση Βάγκενκνεχτ». Τη περασμένη άνοιξη η πρώην αρχηγός της ΚΟ της Αριστεράς είχε προκαλέσει έντονες εσωκομματικές συζητήσεις όταν σε βιβλίο της ισχυρίστηκε ότι τα αριστερά κόμματα χάνουν ψηφοφόρους όταν αναλώνονται σε ατελείωτες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων και τη βιολογική διατροφή. Αντιδρώντας στις αιτιάσεις της Βάγκενκνεχτ ορισμένα στελέχη του κόμματος είχαν ζητήσει τότε τη διαγραφή της. 

Μια πρώτη γεύση για το κλίμα στις επικείμενες εσωκομματικές συζητήσεις δίνει ο ειδικός επί οικονομικών ζητημάτων του κόμματος Κλάους Ερνστ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Χαστούκι στην Αριστερά! Ένα κόμμα χωρίς σχεδόν κανένα πια έρεισμα σε εργαζόμενους, που ακολουθεί κάθε νέο κίνημα, θέλει να είναι πιο πράσινο κι απ’ τους πράσινους, ζητά ανοιχτά σύνορα για όλους και τσακώνεται για τη Βάγκενκνεχτ. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί προειδοποίηση!».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News