Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 11:08
ΚΟΣΜΟΣ

Όλαφ Σολτς: Οι ψηφοφόροι έδωσαν εντολή για κυβέρνηση 3 κομμάτων

Όλαφ Σολτς:  Οι ψηφοφόροι έδωσαν εντολή για κυβέρνηση 3 κομμάτων

Κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους θα επιδιώξει να σχηματίσει ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, καθώς δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής του δίνει εντολή να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Υπό χειροκροτήματα, ο Σολτς εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν στους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ να περάσουν στην αντιπολίτευση, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Οι ψηφοφόροι έχουν μιλήσει πολύ ξεκάθαρα. Είπαν ποιος θα πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε ο Σολτς.

«Αυτοί έδωσαν δύναμη στα τρία κόμματα –τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP- και άρα αυτή είναι η ξεκάθαρη εντολή που έδωσαν οι πολίτες αυτής της χώρας. Αυτά τα τρία κόμματα θα πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», είπε.

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, που για πρώτη φορά θα συγκροτείται από τρία κόμματα, θα είναι άμεση- ακόμη και εντός της ημέρας. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και πιθανόν πολύμηνες. Τόσο ο θριαμβευτής Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς όσο και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ έθεσαν ως στόχο η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν τα Χριστούγεννα.

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχαν χρειαστεί 117 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD σε έναν μεγάλο συνασπισμό και αφού προηγουμένως είχαν καταρρεύσει οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα»: Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι. Ο συνασπισμός Τζαμάικα είναι και πάλι στα βασικά σενάρια, αν και προβάδισμα φαίνεται να έχει το «Φανάρι»: Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι. Το ακροδεξιό AfD και η Αριστερά έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 25,8% των ψήφων και πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμά τους εδώ και χρόνια (+5,5 μονάδες σε σχέση με το 2017). Το CDU/CSU συγκεντρώνει 24,1% και μένει 8,9 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, στη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, 14,8%, και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ. Το FDP ακολουθεί στην τέταρτη θέση με το 11,5% των ψήφων, ενώ το AfD μένει στην πέμπτη (έναντι της τρίτης που είχε το 2017) με 10,3%. Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News