Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 00:24
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ποιον/α θεωρούν κατάλληλο για καγκελάριο οι Γερμανοί

Το ZDF εκτιμά ότι η Bundestag θα έχει 740 μέλη

Γερμανία: Ποιον/α θεωρούν κατάλληλο για καγκελάριο οι Γερμανοί

Μπορεί το προβάδισμα στις γερμανικές εκλογές του πρώτου SPD να είναι μικρό έναντι του CDU (1,8%), όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι είχαν σχετικά ξεκάθαρες απόψεις ιδέες για την εξέλιξη που θέλουν να δουν.

Δημοσκόπηση της infratest dimap για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων θέλει τον Όλαφ Σολτς ως υποψήφιο για καγκελάριο, ενώ ο Άρμιν Λάσετ προτιμάται από το 20%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 38% των Γερμανών θέλει το SPD να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, σε σύγκριση με το 28% που προτιμάει τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θέλουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

Ενώ η Αναλένα Μπέρντοκ των Πρασίνων προτιμάται μόλις από το 14%, το 20% θεωρεί ότι το κόμμα της έχει τις καλύτερες απαντήσεις στις ερωτήσεις του μέλλοντος, έναντι 18% για το SPD και 14% για τους Συντηρητικούς.

Ανησυχητικό για τα κόμματα, είναι το γεγονός ότι το 60% των ερωτηθέντων στο exit poll για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, πίστευει ότι κανείς δεν θα κατορθώσει να καλύψει το κενό που αφήνει η Άγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ένα έντονο χάσμα γενεών, με τους νεότερους να κλίνουν περισσότερο προς τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους και τους άνω των 65 ετών να κλίνει προς το SPD και τους Συντηρητικούς.

Το ZDF εκτιμά ότι η Bundestag θα έχει 740 μέλη -έναντι 709 στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Ένα παράδοξο του εκλογικού συστήματος της Γερμανίας είναι ότι το μέγεθος του κοινοβουλίου μπορεί να αλλάζει. Εάν η Αριστερά που βρίσκεται στο όριο του 5%, δεν καταφέρει να μπει στη βουλή, το κοινοβούλιο θα είναι μικρότερο από άποψης μελών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News