Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 06:59
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις – Τα σενάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Θρίαμβος του SPD, μεγάλη πτώση του CDU - Σε ρόλο ρυθμιστή Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Γερμανία: Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις – Τα σενάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι ψήφοι στη Γερμανία μετρήθηκαν, ο θρίαμβος του SPD και η μεγάλη πτώση του CDU κατεγράφη, και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η έναρξη των διερευνητικών επαφών για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, που για πρώτη φορά θα συγκροτείται από τρία κόμματα, θα είναι άμεση- ακόμη και εντός της ημέρας. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και πιθανόν πολύμηνες. Τόσο ο θριαμβευτής Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς όσο και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ έθεσαν ως στόχο η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν τα Χριστούγεννα. 

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχαν χρειαστεί 117 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD σε έναν μεγάλο συνασπισμό και αφού προηγουμένως είχαν καταρρεύσει οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα»: Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι. Ο συνασπισμός Τζαμάικα είναι και πάλι στα βασικά σενάρια, αν και προβάδισμα φαίνεται να έχει το «Φανάρι»: Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Φιλελεύθεροι ( FDP) και Πράσινοι. Το ακροδεξιό AfD και η Αριστερά έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο. 

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 25,8% των ψήφων και πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμά τους εδώ και χρόνια (+5,5 μονάδες σε σχέση με το 2017). Το CDU/CSU συγκεντρώνει 24,1% και μένει 8,9 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, στη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του. 

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, 14,8%, και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ. Το FDP ακολουθεί στην τέταρτη θέση με το 11,5% των ψήφων, ενώ το AfD μένει στην πέμπτη (έναντι της τρίτης που είχε το 2017) με 10,3%. Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Γερμανία: Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις – Τα σενάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό-1

Οι μετακινήσεις 

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η Ένωση έχασε περίπου 1,36 εκατομμύρια προς το SPD, το οποίο κέρδισε επίσης, μεταξύ άλλων, 590.000 ψηφοφόρους της Αριστεράς και 320.000 ψηφοφόρους οι οποίοι είτε ήταν νέοι, ή μέχρι τώρα απείχαν. Η Ένωση έχασε 900.000 ψηφοφόρους προς τους Πράσινους και 340.000 προς το FDP. Οι νέοι ψηφοφόροι κατά ποσοστό 23% ψήφισαν το FDP και κατά το 22% τους Πράσινους. Η εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της έκανε σκωπτικά λόγο για «έναν τέταρτο καγκελάριο», εξηγώντας ότι το καθένα από τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα κέρδισε μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. «Πάνω από το 70% δεν ψήφισε το κόμμα του μελλοντικού αρχηγού της κυβέρνησης. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξαντληθεί ως προς το περιεχόμενο και το προσωπικό» τους, έκρινε.

Κατά τη διάρκεια πάντως του λεγόμενου Γύρου των Ελεφάντων, της καθιερωμένης εμφάνισης όλων των πολιτικών αρχηγών σε τηλεοπτική συζήτηση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μεν, αλλά πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχία η οποία «θα επιτρέπει σε όλους» τους συμμετέχοντες «να μην αθετήσουν τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους τους». Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ έκανε λόγο για «συνασπισμό του μέλλοντος».

Ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του κατήγαγε μεγάλη επιτυχία και ότι «οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν αλλαγή κυβέρνησης και καγκελάριο τον ίδιο». Ο εκ των ρυθμιστών της επόμενης μέρας αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε χωρίς περιστροφές ότι η μεγαλύτερη συνάφεια θα υπήρχε με συνασπισμό «Τζαμάικα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έστειλε μάλιστα το πρώτο μήνυμα προς τους Πράσινους: καταρχήν θέλει να συζητήσει μαζί τους.

Πρακτικά, το γερμανικό Σύνταγμα δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα. Το 1980 η Χριστιανική Ένωση κέρδισε, αλλά ήταν το FDP αυτό που τελικά έστειλε τον Χέλμουτ Σμιτ, όχι τον Χέλμουτ Κολ, στην καγκελαρία. Σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο τώρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν ποιον θέλουν για καγκελάριο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News