Κόσμος Δευτέρα 22/11/2021, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ανεπαρκή τα μέτρα – Ζητά αυστηρούς περιορισμούς μέχρι την Τετάρτη

Μέρκελ: Ανεπαρκή τα μέτρα – Ζητά αυστηρούς περιορισμούς μέχρι την Τετάρτη

Αυστηρότερα μέτρα ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνάντηση με βουλευτές του κόμματός της, τονίζοντας ότι όσα έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή για να αναχαιτίσουν το κύμα που πλήττει τη χώρα.

«Είμαστε σε μία εξαιρετικά δραματική κατάσταση. Αυτά που ισχύουν τώρα δεν είναι επαρκή», ανέφερε η καγελάριος στη συνεδρίαση.

Την τελευταία εβδομάδα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει επιβάλει σκληρά μέτρα ιδίως όσον αφορά τη διασκέδαση σε ανεμβολίαστους, αλλά και γενικά σε περιοχές με υψηλό ποσοστό νοσηλειών.

Η ίδια ζήτησε από τους ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων να συμφωνήσουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα μέχρι την Τετάρτη.

Σήμερα, στη Γερμανία καταγράφηκαν 30.643 νέα κρούσματα και 62 θανάτους. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες πλήττοντας ιδίως τους ηλικιωμένους, οι οποίοι εμβολιάστηκαν στην αρχή του έτους, καθώς και τα μικρά παιδιά για τα οποία δεν έχει δοθεί ακόμη έγκριση για χορήγηση του εμβολίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 68% του ενήλικου πληθυσμού στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επίσης, μόλις το 7,5% έχει λάβει την ενισχυτική δόση μέχρι στιγμής. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 στη Γερμανία πλησιάζει τους 100.000.

Η Μέρκελ επεσήμανε πως ούτε τα τρέχοντα μέτρα ούτε η αύξηση των εμβολιασμών θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο την πανδημία.

Επεισόδια σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία 

Εντωμεταξύ σε καθεστώς ολικού lockdown βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η γειτονική Αυστρία, η οποία υιοθετεί για τέταρτη φορά τη λύση της καθολικής απαγόρευσης.

Η απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει προκαλέσει οργή σε αρκετούς πολίτες, οι οποίοι την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βιέννη και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. 

Αντίστοιχα επεισόδια έλαβαν χώρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως τις Βρυξέλλες, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον των πιστοποιητικών εμβολιασμού και του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από την εστίαση και τη διασκέδαση. 

Στην Ολλανδία, παράλληλα, στην πόλη Enschede σημειώθηκαν συγκρούσεις για τρίτη διαδοχική νύχτα, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει μερικό lockdown. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, η παραπάνω κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί, καθώς το τέταρτο κύμα βρίσκεται μόλις στην αρχή, με αποτέλεσα να αποκλείεται η λήψη και πιο αυστηρών μέτρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Θ. Πλεύρης: Τα μέτρα πίεσαν τους νέους – Τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι οδηγίες του FDA και του CDC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News