Κόσμος Πέμπτη 11/11/2021, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο πιθανής εισβολής στην Ουκρανία φέρεται να εξετάζει η Ρωσία, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της ΕΕ για τους μετανάστες και τις προμήθειες ενέργειας, προειδοπούν οι ΗΠΑ.

Με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πηγές αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μια συλλογική απάντηση.

Από την πλευρά της ωστόσο, η Ρωσία αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση με πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο έδαφός της αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, η τελευταία μετακίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης της Ρωσίας προς την Ουκρανία ώθησε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα, όπου μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον Πούτιν σε τηλεφώνημα την Τετάρτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης με χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία στην ΕΕ.

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επικοινώνησε σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εκατέρωθεν των πολωνο-λευκορωσικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η καγκελάριος τόνισε ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας «εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να προωθήσει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου να διευθετηθεί ειρηνικά η διένεξη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News