Κόσμος Σάββατο 16/10/2021, 19:12
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της

Μέρκελ: Η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της

Στην τελευταία της επίσκεψη στην Τουρκία υπό την ιδιότητα της Καγκελαρίου, η Αγκελα Μέρκελ αποχαιρέτισε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι υπήρξε «σημαντικός εταίρος», τον οποίο συχνά υπερασπιζόταν και επέκρινε στους κόλπους της Ευρώπης ιδίως στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της», δήλωσε η ίδια από την Θεραπειά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να εργάζεσαι με έναν συνασπισμό» όπως αυτός που διαπραγματεύεται επί του παρόντος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, εκτίμησε.

Η Γερμανία, όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι από την Τουρκία παρενέβη πολλές φορές υπέρ της Άγκυρας, όταν επιδεινώνονταν οι σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το μεταναστευτικό, με την Ε.Ε. να προσφέρει έξι δισ. ευρώ στην Τουρκία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία έχει γίνει «ξενώνας» για τους πρόσφυγες, φιλοξενώντας περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.

Η καγκελάριος Μέρκελ εγγυήθηκε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί». «Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ» που συμφωνήθηκαν, τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News