Κόσμος Τετάρτη 10/11/2021, 13:34
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ και ΠΟΕ με φαρμακευτικές: Εμβόλιο στο 70% του πληθυσμού το 2022

Στόχος της συνάντησης ήταν να πρσδοριοσισθούν οι τρόποι εκείνοι που θα καταστήσουν τη διανομή των εμβολίων πιο δίκαιη.

ΔΝΤ και ΠΟΕ με φαρμακευτικές: Εμβόλιο στο 70% του πληθυσμού το 2022

Στην επίτευξη του στόχου να έχει εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού όλων των χωρών στον κόσμο έως τα μέσα στο 2022, επικεντρώθηκαν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη δεύτερη υψηλού επιπέδου διαβούλευση με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες παρασκευάζουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση η οποία έλαβε χώρα χθες Τρίτη, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν περισσότερες δόσεις του εμβολίου στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, στις οποίες το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μικρότερο του 2,5%. 

Στόχος της συνάντησης ήταν να πρσδοριοσισθούν οι τρόποι εκείνοι που θα καταστήσουν τη διανομή των εμβολίων πιο δίκαιη. Οι μετέχοντες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δωρεές, τις ανταλλαγές εμβολίων και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, ούτως ώστε η διανομή των εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική και στοχευμένη σε εκείνες τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλεσης, οι επικεφαλής των τεσσάρων Οργανισμών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξέτασαν τρόπους για να αντιμεπισθούν τα προβλήματα που αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία των δωρεών, ποια πρόσθετα βήματα απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 40% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του έτους και πώς θα βελτιωθεί η διαφάνεια και η κοινή χρήση των δεδομένων ανάμεσα τις πλατφόρμες IMF-WHO Vaccine Supply Forecast Dashboard και Multilateral Leaders Task Force. Η κοινή αυτή χρήση των δεδομένων απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, των κυβερνήσεων και του μηχανισμού COVAX, προκειμένου να παρακολουθούνται καλύτερα τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων, ειδικά για τις δόσεις οι οποίες προέρχονται από δωρεές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αναγνώρισε επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με τη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου, μέσω συνεργασιών σε πολλές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ οι αξιωματούχοι και οι επικεφαλής των εταιρειών τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία στην παρασκευή των εμβολίων. 

Οι επικεφαλής των οργανισμών προέτρεψαν επίσης όλες τις κυβερνήσεις της G20 να συμμετάσχουν στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021, ενώ υπογράμμισαν ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές των εμβολίων, καθώς και στη διακίνησή τους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News